Panenka pečená v šunce, červené zelí na pivu

Tak tady dnes máme vepřo-zelo! Ale v trochu slavnostnější verzi a bez knedla. Možná by se nějaký bramborový knedlíček hodil, ale takhle má to jídlo nerušený charakter. Panenka pečená v šunce… Vlastně jsem chtěla péct panenku v uzené pancettě, ale oči mi již tak neslouží, takže jsem domů přinesla serrano. Myslím, že to jídlu nijak neublížilo, dobře by posloužil i schinkenspeck. Taky jsem si myslela, že stačím fotit ještě za sluníčka, to taky nevyšlo, takže foto je trochu posmutnělé, ale recept je opravdu vynikající. Našla jsem ho v posledním čísle časopisu Saveurs. Tady je:

Panenka pečená v šunce

Panenka pečená v šunce, červené zelí na pivu

asi 600 g očištěné vepřové panenky vcelku
přiměřené množství tenkých plátků sušené šunky
3 šalotky, neloupané, překrojené podélně napůl
100 ml světlého piva
1 polévková lžíce hořčice
1 polévková lžíce medu
6 lístků šalvěje
20 g másla
olivový olej
sůl, pepř

na zelí:
600 g červeného zelí, nakrouhaného na tenké nudličky
200 ml světlého piva
2 šalotky, pokrájené nadrobno
3 lístky bobkového listu
60 g másla
1 polévková lžíce balsamikového octa
sůl, pepř
pár vlašských ořechů na posypání

Panenka pečená v šunce

V prostornějším kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme pokrájené šalotky a bobkový list a pár minut restujeme. Osolíme, opepříme a přidáme zelí. Promícháme, zalijeme pivem a dusíme. Během dušení přilijeme ocet a občas mícháme. Dusíme asi 30 – 40 minut dokud nevydusíme všechnu tekutinu dosucha. Ochutnáme, dochutíme podle potřeby.

Troubu zahřejeme na 200°C.

Panenku lehce osolíme a opepříme ze všech stran. Potřeme ji hořcicí, na kterou přilípneme lístky šalvěje. Na prkénko si rozložime plátky šunky, aby se překrývaly a položíme na ně panenku. Zamotáme a převážeme provázkem, aby nám to hezky drželo tvar. Do malého pekáčku dáme trochu oleje, položíme na něj panenku, obložíme šalotkami. Panenku přelijeme medem a olivovým olejem. Podlijeme pivem a dáme péct. Pečeme 30 minut, ne déle, ne méně. Maso má být přesně propečené, ne růžové. Necháme chvilku odpočinout, šťávu případně trochu zredukujeme, je-li moc řídká.

Panenku krájíme na plátky a podáváme se zelím, posypaným podrcenými ořechy. K pití se hodí nějaké plnější bílé víno, třeba alsaský pinot gris, nebo naopak lehčí červené. Dobrou chuť!

Panenka pečená v šunce
Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.