Ten název jsem trochu odbyla, já vím. Panenka je plněná jalapeño papričkami, ale pokud je nemáte po ruce, poslouží i sušené chilli, dokonce by to mohlo přinést jídlu jiný, zajímavý rozměr. Ale kombinace choriza s čerstvými papričkami je skvělá.
Panenka plněná chilli a chorizem
pro 4 strávníky
1 vepřová panenka cca 700 g
2-3 zelené jalapeño papričky
chorizo, nakrájené na tenké plátky, pikantní tak, jak máte rádi
sůl, pepř, olej
400 g malých brambor
300 g cuket, co nejmenších
2 zralá tvrdá rajčata
1 cibule
2 stroužky česneku
1 kávová lžička semínek koriandru
sůl, pepř, olivový olej
hrst nasekaného čerstvého koriandru
hrst zelené natě cibulky
Panenku očistíme, osolíme, dobře opepříme, potřeme olejem a necháme odležet.
Mezitím si uvaříme brambůrky do poloměkka, asi 15 minut, slijeme a necháme trochu vychladnout. Malé cuketky omyjeme, nakrájíme na menší špalíky, orestujeme na pánvi s trochou oleje a semínky koriandru. Rajčata zbavíme semínek a nakrájíme na osminky. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky.
Troubu zahřejeme na 200°C.
Do zapékací misky dáme oloupané brambůrky, překrojené napůl, přidáme orestovanou cuketu, pokrájený česnek a cibuli, osolíme, opepříme, pořádně pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby péct asi na 20 minut. Občas promícháme.
Mezitím rozřízneme panenku podélně, osolíme vnitřek a naplníme proužky zelených papriček a chorizem. Pevně svážeme provázkem a prudce opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji. Opečenou panenku položíme na směs brambor a zeleniny, obložíme rajčaty a pečeme ještě asi 15 minut. Maso poté vyjmeme, zabalíme na deset minut do alobalu a necháme odpočinout. Zeleninu můžeme nechat v teplé, už vypnuté troubě, aby nevystydla. Panenku potom zbavíme provázku, nakrájíme na plátky, do zeleniny zamícháme čerstvý koriandr a nať cibulky a podáváme horké, teplé, vlažné, studené… Dobře se k tomu hodí lehké mladé červené víno, vychlazené tak na 12°C.
Dobrou chuť!
5 komentářů
Já mám na Tvých receptech ráda ty detaily…zatažení masa do alobalu a odpočinek… Pokud někdo maso vytáhne a rovnou začne krájet, tak to může rovnou vyhodit.
Krásný recept. Díky.
Mimochodem – nenapadlo Tě přihlásit se do Master Chef Česko?
Děkuju, Ejo, za tu chválu. Píšu to tak, jak to dělám, právě aby se to pokud možno všem povedlo. Ale do žádné soutěže bych se nikdy nepřihlásila, na to nemám náturu :-).
Ahoj,ahoj,Petro,no to je ale receptík.Hned jsem na tento tvůj speciální žrasoň dostal chuť.Jen tak dál a pozdravuj doma.
Žrasoň :-))), to jsem v životě neslyšela :-). Díky, díky. Budu pokračovat v nastaveném kurzu!