Pasta alla gricia

Pasta alla griciaDnes tu máme zase jeden recept na přání. Těstovinový recept pro Marii, snad se jí stroj brzy umoudří :-). Recepty s těstovinami se mi dávají na hrnec těžko, protože hotové jídlo většinou nestačím vyfotit. Dnes jsem se ale opravdu snažila a je tu pasta alla gricia. Je to recept z italského regionu Latium (nebo Lazio, je to oblast kolem Říma), a to, co ho dělá zvláštním, je použití guanciale, nakládané a sušené slaniny z vepřových líček a sýra pecorino. Guanciale se dá nahradit uzenou pancetou a pecorino parmezánem, také to bude dobré, ale pokud máte kde sehnat opravdové guanciale, vyzkoušejte, stojí to za to.

Pro 4 strávníky

400 g špaget nebo linguine
120 g guanciale (nebo uzené pancetty)
1 stroužek česneku, podrcený
2 malé sušené červené chilli papričky (nebo 1 kávová lžička drceného
chilli)
asi 100 ml bílého vína
150 g strouhaného pecorina
sůl, pepř

Těstoviny dáme vařit do velkého množství osolené vody. Nerozvaříme, vaříme jen al dente. Uvařené scedíme – dvě naběračky vody z vaření si ponecháme – pokapeme olivovým olejem a promícháme. Udržujeme v teple.

Ve velké pánvi rozškvaříme pokrájené guanciale nebo pancettu, opečeme dokřupava. Přidáme česnek a papričky, krátce orestujeme. Přilijeme do pánve víno a necháme zprudka odpařit.  Přidáme do pánve špagety, většinu sýra a trochu vody z vaření těstovin. Promícháme, necháme provařit a odstavíme. Ochutíme solí a pepřem, je-li potřeba a hned podáváme.

Na talíři posypeme zbytkem strouhaného sýra a můžeme přidat hrst čerstvé rukoly. Pasta alla gricia IIIDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.