Zase jeden recept pro Marii :-). Včera jsem si udělala malou přípravu pro tenhle recept, pečenou ricottu, protože v těchhle těstovinách hraje svoji roli. Pokud ji nebudete mít, nebude se vám ji chtít dělat, nebo podobně, použijte pecorino, ne moc vyzrálé. Mám ráda, když se o receptech tradují nějaké historky. Ta, která doprovází vznik názvu tohoto jídla, není nijak závratně zábavná, ale aspoň něco :-). Všechno souvisí s Belliniho operou Norma, která měla premiéru v La Scale v roce 1831. Byla obrovsky oblíbená a tak jednoho dne nějaký chlapík, když mu byl naservírován tenhle pokrm, aby vyjádřil nadšení a obdiv kuchaři, údajně vykřikl: „ta pasta je úplná Norma!“. Můžeme tomu věřit, nebo ne, každopádně jídlo je to původem ze Sicílie a je zvláštní a moc dobré. Tady je recept na špagety alla Norma:
Pro 4 strávníky
400 g špaget
700 g sekaných rajčat z plechovky
2 střední dlouhé fialové lilky
1 stroužek česneku
čerstvá bazalka
pečená slaná ricotta (nebo pecorino)
olivový olej
sůl, pepř nebo červená paprička
Lilky omyjeme, odřízneme jim konce a nakrájíme je na tenké plátky. Posolíme hrubou solí a necháme v cedníku vypotit. Hrubou solí proto, že nechceme aby nám jemná sůl lilky úplně prosolila, ale chceme aby pustily vodu a lépe se nám pak smažily. Zatížíme je talířkem a nějakým závažím, třeba konzervou (plnou :-) ) a necháme okapat půl hodiny. Po půl hodině je osušíme, v pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a smažíme kolečka lehce dozlatova. Skládáme je na papírové ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk.
V kastrolu na trošce olivového oleje orestujeme posekaný česnek, přidáme rajčata a pár lístků pokrájené bazalky. osolíme, opepříme a dusíme asi hodinu. Nakonec do omáčky přidáme polovinu osmažených koleček lilku, nakrájených na nudličky.
Těstoviny uvaříme podle návodu al dente, scedíme a smícháme v míse s rajčatovou omáčkou. na talířích dozdobíme zbylými kolečky smaženého lilku, lístky bazalky a posypeme ricotou nebo pecorinem. Zakápneme olivovým olejem a hned podáváme. Dobrou chuť!