Dávno víte, že mám ráda jednoduché recepty. Samosebou ne jenom jednoduché recepty, ale prostě tváří v tvář nějaké italské klasice vždycky oněmím obdivem. A tohle je klasika nejklasikovatější a vedle špaget all’arrabbiata můj nejoblíbenější recept na těstoviny. A je vždycky smutné, když si all’amatriciana dáte někde v pizzerii a dostanete sladkou červenou omáčku s cibulí a vínem nebo naopak kyselé kusy rajčat s anglickou slaninou. Tak prosím v české restauraci radši ne, to si je raději vyrobme doma. Ale protože je to jídlo jen z minima surovin, použijeme ty úplně nejlepší. Omáčce dává chuť guanciale, uzená slanina z vepřových lící, nepřekonatelná a pořádná zralá rajčata. Když budete mít hezká ze zahrady, oloupejte je a použijte místo plechovky. Dobře vyzrálé pecorino je taky důležité, ale nepřehánějme to s ním! A tady je recept:
Pasta all’amatriciana
pro 4 strávníky
400 g těstovin, penne, špagety, linguine, rigatoni…
400 g dobrých krájených rajčat v plechovce i s nálevem
80 g guanciale (v bezvýchodné situaci i tučnější pancetta)
sůl, čerstvě mletý černý pepř
čerstvě nastrouhané pecorino
Guanciale nakrájíme na tenké proužky a necháme ho opražit na pánvi, až pustí tuk. Přidáme rajčata i s nálevem, opatrně osolíme a dusíme odkryté 15 minut. Omáčka musí být hustá a voňavá.
Mezitím uvaříme vyvolené těstoviny v osolené vodě. Scedíme je trochu nepořádně, aby v nich zůstalo něco málo vody z vaření a vrhneme je do pánve s omáčkou. Prohřejeme, opepříme a na talířích posypeme čerstvě nastrouhaným pecorinem.
Sklenku červeného, slunce do tváře a dobrou chuť!
2 komentáře
Krásná klasika.
Několikrát jsem použila na různé recepty koupené čerstvé chlazené těstoviny ( špagety, tagliatelle, lasagne)a rychle jsem si vypěstovala docela odpor k sušeným. Takže si počkám, až bude čas zajít do Sklizena nebo někam pro čerstvé.
P.S. Máš nějaký speciální tip na konzervovaná rajčata? Já občas Giana spíš do déletrvající úpravy, do rychlovek Valfruta.
Mně sušené těstoviny nevadí, dokonce mi asi chutnají víc, což je výhoda. A rajčata kupuji Valfrutta, Torrente i Giana. V tomhle receptu je zrovna Giana. Teď mám ale hromadu krásných zralých čerstvých, tak zítra budou all’arrabbiata!