Pastéis de nata

Protože jsem v poslední době byla málo aktivní ve vkládání příspěvků, rozhodla jsem se to dnes vynahradit, tudíž dnes tu najdete za sebou tři příspěvky, vlastně celé menu – polévka, ryba, dezert. Tohle je poslední z trojice, dezert. S nadšením ho přivezl syn z Madeiry, kde se do koláčků přímo zamiloval. Není to tak složité, jak to vypadá! Pasteís de nata (samosebou má recept nějaký příběh, ale už mě nebaví to vypisovat, figurují v něm nějaké jeptišky etc.):

Pastéis de nata

cca 250 g listového těsta
1 polévková lžíce rozehřátého másla

Náplň:
125 g cukru
3 zarovnané polévkové lžíce kukuřičné škrobové moučky (Gustin, Maizena)
4 žloutky velké nebo 5 malých
1 vejce
500 ml mléka
3 lžíce kukuřičného sirupu (nebo medu, sirupu z agáve)
vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkové esence
1 zámotek skořice vcelku
špetička soli

Pomoučíme si jemně pracovní plochu a listové těsto rozválíme na obdélník cca 30 x 40 cm. Potřeme ho po celé ploše rozpuštěným máslem a smotáme do ruličky, z kratší strany. Uložíme do lednice, zatímco budeme připravovat náplň.

Smícháme cukr a škrobovou moučku. Přidáme žloutky a vejce, sirup. Dobře promícháme a přilijeme mléko. Znovu promícháme, směs přelijeme do kastrolu, přidáme vanilku a tyčku skořice a zahříváme za stálého míchání k varu. Necháme chvíli probublat a zhoustnout. Odstavíme, přecedíme přes síto a necháme trochu vychladnout.

Troubu zahřejeme na 250°C. Vezmeme formu na 12 muffinů a jednotlivé prohlubně vymažeme lehce másle, kdo chce mít jistotu perfektního vyklopení koláčků, může vyložit proužky papíru na pečení.

Těsto rozkrájíme na dvanáct špalíčků, každý rozválíme na tenké kolečko, kolečky vyložíme připravenou formu. Dno každého kolečka propícháme vidličkou. Lžící rozdělíme do připraveného těsta náplň, uhladíme povrch a dáme péct na cca 15 minut. V polovině pečení plech otočíme o 180°, aby se koláčky pekly rovnoměrně. Krémová náplň musí být zvrchu mírně zkaramelizovaná. Necháme vychladnout na mřížce. Dobrou chuť!

Pastéis de nata
Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.