Paštika z bažanta s lískovými oříšky

Paštika z bažantaZdravím všechny mezi svátky. Dnes tu máme zase něco slaného. Dostala jsem náhodou bažanta, ale jen jednoho, takže na pečení k obědu to nebylo, ale na trochu improvizovanou paštiku to stačilo. Pokud se do výroby paštiky pustíte, nezapomeňte ji udělat opravdu s předstihem několika dní dopředu, čerstvá paštika není dobrá, potřebuje čas, aby se koření a chuť masa rozležely a uklidnily. Po čtyřech, pěti dnech bude výborná! Takže paštiková rada č. 1 – nespěchat! Tady je paštika z bažanta s lískovými oříšky:

na jednu chlebíčkovou formu nebo do střední teriny na paštiku

1 pěkný bažant
100 g uzené pancetty
300 g libovější vepřové krkovice
250 g králičích nebo drůbežích jater
4 šalotky
2 žloutky
5 cl červeného portského vína
5 cl koňaku nebo brandy
1 polévková lžíce koření na paštiku, tzv. 4 épices (dávám stejným dílem hřebíček,
bílý pepř, muškátový květ, zázvor)
3 bobkové listy
1 kávová lžička majoránky
100 g lískových oříšků
sůl, pepř

tenoučké plátky špeku nebo slaniny na vyložení formy

Den předem s pomocí boží očistíme a vykostíme bažanta. Prsíčka si necháme stranou a zbytek masa pokrájíme na kousky. Pokrájíme i krkovici a a uzenou pancettu. Maso dáme do porcelánové mísy, promícháme s kořením, zalijeme portským a koňakem, znovu promícháme. Z prsíček nakrájíme tenké plátky, popepříme, položíme nahoru na okořeněnou směs a překryté fólií necháme do druhého dne v chladnu macerovat.Paštika z bažanta

Nazítří zahřejeme troubu na 180°C, vložíme do ní pekáč, do poloviny naplněný vodou. Formu na biskupský chlebíček nebo formu na terinu vyložíme plátky špeku. Lískové oříšky necháme 10 minut sušit v předehřívané troubě, necháme vychladnout a v utěrce je třením zbavíme slupek.

Maso scedíme, je-li třeba, plátky prsíček předem opatrně přeložíme na talířek a necháme stranou. Odstraníme bobkové listy.  Zbylé kousky masa pomeleme nebo posekáme najemno. Šalotku nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme maso s šalotkou, žloutky, osolíme, opepříme podle chuti. Do směsi vmícháme celé opražené lískové oříšky.

Navrstvíme do formy polovinu masové směsi, na ni rozložíme plátky bažantích prsou, překryjeme zbytkem paštikové fáše, překryjeme plátky špeku a přikryjeme pokličkou nebo alobalem. Vložíme do vodní lázně v předehřáté troubě a pečeme 1 hodinu.

Po upečení necháme paštiku vychladnout a necháme ji nejméně 48 hodin odpočinout a rozležet. Podáváme s pečenými nebo syrovými hruškami, s brusinkami nebo kdoulovým želé. Někdo má raději kyselou okurku. Každopádně nezapomeneme na dobrý chléb nebo bagetu. Paštika z bažanta  Paštiku můžeme vychladlou přelít přepuštěným máslem nebo nějakým vhodným rosolem, není to ale nutné, kolem paštiky se trochu rosolu přirozeně vytvoří při chladnutí.

 

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.