Vůbec mě nenapadá, co zajímavého napsat úvodem k paštice. Takže přistupme rovnou k receptu. Paštika z králičích jater:
400 g králičích jater
3-4 malé šalotky
100 ml červeného porstkého vína
špetka drceného kmína
špetka muškátového květu
150 g másla
lžíce oleje
sůl, bílý pepř
Játra očistíme, necháme ve větších kouscích a opepříme. Necháme chvilku odležet. Mezitím oloupeme šalotky a nakrájíme je na plátky.
V pánvi rozehřejeme lžíci oleje a plátek másla a zprudka opečeme játra. V polovině pečení – to je asi po 3 minutách – je obrátíme a další tři minuty je opékáme z druhé strany. Přihodíme šalotky, osolíme, přisypeme muškátový květ a kmín a chvilku restujeme. Když se cibule začne zabarvovat, přilijeme portské víno a na prudkém plameni necháme úplně odpařit. Vypneme plamen a necháme vychladnout.
V mixéru potom rozmixujeme obsah pánve s trochu povoleným máslem dohladka. Ochutnáme, dosolíme případně a paštikou naplníme nádobky, které jsme si předem připravili.