Pečená kachní prsa s voňavou omáčkou a tagliatelle s houbami

Dnešní recept se hodí k zimě. I když to vypadá zvláštně, nudle s houbami a omáčka z červeného vína, jde to krásně k sobě a nádherně to voní. Měla jsem trochu obavy z pečení kachních prsou ve dvou vrstvách, ale všechno dopadlo báječně. Takže dost superlativů, tady je recept:

Kachní prsa

Pečená kachní prsa s voňavou omáčkou a tagliatelle s houbami

pro 4 strávníky

dvoje kachní prsa
400 g tagliatelle
300 g žampiónů
300 g hlívy ústřičné
40 g másla
300 ml drůbežího vývaru
150 ml červeného vína
2 špetky sušeného zázvoru
2 tobolky kardamomu
špetka skořice
1 kávová lžička cukru
sůl, pepř, olej
čerstvá petrželka

Kachní prsa vykostíme, ořízneme esteticky tuk po stranách a kůži nahoře několikrát nařízneme. Osolíme, opepříme a dáme stranou.

V kastrůlku svaříme víno s kořením, osolíme, opepříme, přidáme cukr a zredukujeme asi na polovinu. Přilijeme vývar a dále redukujeme, až vznikne hustší, mírně sirupovitá omáčka. Stáhneme z ohně a vmícháme 20 g studeného másla.

Žampióny a hlívu očistíme, opláchneme a nakrájíme na drobné kousky. Žampióny neloupeme, přišli bychom o všechnu houbovou chuť! V hluboké pánvi rozehřejeme 20 g másla a přihodíme houby. Osolíme, mírně opepříme a restujeme, dokud se z hub nevydusí všechna voda a mírně nezhnědnou. Pak přidáme posekanou petrželku, přilijeme trochu vývaru a necháme stranou.

Rozehřejeme troubu na 180°C.

Prsa si připravíme na prkénko. Jednu polovinu pokryjeme trochou houbové směsi, přiklopíme druhou polovinou a provázkem svážeme, aby nám všechno drželo pohromadě. V pánvi na troše oleje zprudka opečeme prsa, po každé straně zhruba 3 minuty. Přemístíme na malý pekáček a pečeme v troubě 15 minut pro prsa hodně růžová, 20 minut pro prsa více propečená, ale pořád ještě růžová. Po upečení prsa zabalíme do alobalu a necháme 5 minut odpočinout.

Zatímco se peče maso, uvaříme si tagliatelle. Horké smícháme s houbovou směsí.

Odpočinuté maso krájíme na plátky a podáváme s těstovinami a omáčkou z červeného vína zvlášť v mističce. Omáčkou poléváme hlavně maso. Dobrou chuť!

Kachní prsa
Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.