Pokud neznáte omáčku Sriracha, je načase to napravit. Musíte mít ovšem rádi pálivá jídla. Protože Sriracha je pálivá omáčka. Je vyrobená z fermentovaných chilli papriček. Má roztomilý původ, který tady nebudu popisovat, ale stojí za to si ho vyhledat. Kdo si ji zrovna nevybavuje, tomu může pomoci nápověda, že ji najde na každém stole ve vietnamských restauracích. Průsvitná lahvička s červeným obsahem a zeleným kohoutem na etiketě. Návyková záležitost. Kuřecí křídla upečená dokřupava a obalená sladkokyselopálivou omáčkou jsou taky dost návyková. Můžete to zkusit, je to rychlé, snadné a tady je recept (a doplním, že Srirachu koupíte asi v každé večerce :):
Kuřecí křidélka s medem a omáčkou Sriracha
Na křídla:
20 ks kuřecích křídel, připravených k pečení
sůl, pepř
lžíce oleje
Na omáčku:
40 g másla
60 ml omáčky Sriracha
2 polévkové lžíce medu
1 polévková lžíce vína Shaoxing (nebo suchého sherry či vermutu)
1 polévková lžíce světlé sójové omáčky
1 kávová lžička hoisin omáčky (lze vynechat)
1/2 kávové lžičky soli
2 hrsti posekaného čerstvého koriandru
Troubu rozehřejeme na 200°C. Kuřecí křidélka osolíme, opepříme, rozložíme na plech a pokapeme lžící oleje. Pečeme 50 minut až hodinu. V polovině pečení křidélka obrátíme.
Když jsou křidélka hotová, rozehřejeme v hluboké pánvi máslo, přilijeme ostatní přísady a povaříme, až je omáčka skoro sirupovitá. Do pánve přidáme křidélka a promícháváme tak, aby se všechna pěkně obalila v omáčce ze všech stran. Rozložíme na mísu, posypeme koriandrem podáváme hned se salátem a pečivem.
Na salát:
ledový salát
salátová okurka
mrkev
jarní cibulka
pár ředkviček
hrst rukoly
citrónová šťáva, sůl, pepř, olivový olej
Vše pokrájíme na drobné nudličky a promícháme s citrónovou šťávou, pepřem, solí a olivovým olejem podle chuti. Dobrou chuť!