Minule jsem psala o podzimní náladě. Plynule jsem se od té doby přesunula do nálady zimní. Inspirace přišla v tržnici, při pohledu na renesanční zátiší na pultech zelinářů. A tady jsem vám přinesla svědectví – recept na vynikající pečenou směs zimní zeleniny s jogurtovým dipem. Zelenina je dobrá jako samostatné jídlo, nebo jako příloha k masu, u nás ji neortodoxní strávníci baštili k sekané s bramborovou kaší a ti ještě neortodoxnější si do ní přidali pár lžic černé čočky (uvařené, pochopitelně!). Tady je recept:
Pečená zimní zelenina
4 oranžové mrkve
4 fialové mrkve
1 střední pastiňák
půlka dýně Hokkaidó
4 malé červené řepy
půlka malé bulvy celeru
1 bulva fenyklu
2 červené cibule
2 polévkové lžíce sezamových semínek
2 kávové lžičky sušeného tymiánu
hrubě mletá sůl
čerstvě mletý pepř
olivový olej
med
Na zálivku:
400 ml bílého jogurtu
2 stroužky česneku
2 jarní cibulky i s natí
hrstička posekané petrželky a koriandru
sůl, pepř
pár kapek olivového oleje a citrónové šťávy
Troubu zahřejeme na 200°C.
Sezam, tymián, sůl a pepř rozdrtíme v hmoždíři, nebo rozmixujeme. Zeleninu očistíme, oloupeme, co je potřeba a nakrájíme na zhruba stejné kousky. Fenykl a cibuli nakrájíme na měsíčky. Hlubší plech vyložíme papírem na pečení a rozložíme na něj zeleninu. Posypeme směsí koření, pokapeme hojně olivovým olejem a přidáme lžíci medu. Promícháme, ochutnáme, je-li to všechno dost dobré a šoupneme do trouby. Pečeme za občasného promíchání 45 minut.
Mezitím si připravíme zálivku, nebo dip, jak chcete. Smícháme jogurt s bylinkami a rozmačkaným česnekem, osolíme, opepříme, zakápneme olejem a citronem a promícháme. Necháme chladit v lednici.
Podáváme teplou nebo vlažnou zeleninu a bylinkovým dipem a zapijeme třeba rulandským bílým.
Dobrou chuť!