V Česku není zvykem jíst k rybám rýži. A je to škoda, protože je to spojení dobře fungující a variabilní. Ke grilovaným rybám spolu s pečenou zeleninou, salsou z čerstvých rajčat, nebo jako v dnešním receptu pečený losos se šafránovým rizotem. Dělám rizoto světlé, kdo chce sytěji žluté, přidá pár snítek šafránu, případně špetku kurkumy. Tak vzhůru na recept.
pro 4 strávníky
4 filety z lososa s kůží
sůl, pepř, citrónová šťáva
pár větviček tymiánu, nejlépe citrónového
4 měsíčky citrónu
300 g rýže
mezi prsty šafránu (půl kávové lžičky)
1 dcl bílého vína
4 dcl kuřecího vývaru
60 g strouhaného parmezánu
velká hrst nasekané hladkolisté petrželky
30 g másla
sůl, pepř
Troubu zahřejeme na 150°C. Lososové filety omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, ocitrónujeme a necháme chvilku ležet. Šafrán namočíme v půl deci teplé vody.
Mezitím si propláchneme rýži. Ve velkém kastrolu rozehřejeme máslo, vmícháme rýží a chvilku restujeme, až jsou všechna zrníčka pěkně obalená v tuku. Přilijeme víno a necháme odpařit. Vlijeme šafrán i s vodou, část vývaru a zamícháme. Snížíme teplotu a dusíme rýži pod pokličkou za občasného míchání a přilévání vývaru.
Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, zprudka opečeme lososa, nejdřív ze strany s kůží, pak otočíme, cca 2-3 minuty po každé straně. Pak rybu přeložíme do zapékací misky, posypeme tymiánem, obložíme kousky citrónu, přikryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby, kterou můžeme vypnout.
Dokončíme rizoto – ochutnáme, je-li rýže měkká, jak chceme (někdo má rád tvrdší, někdo měkčí – ten bude přilévat vývar trochu déle), vmícháme parmezán, petrželku, dosolíme případně a vypneme plamen. Kastrol s rizotem přikryjeme a necháme chvilku opočinout.
Na talíř dáme kopeček rýže, filet z lososa a kousek opečeného citrónu. Podáváme třeba s mladým špenátem, lehce orestovaným s jarní cibulkou a novým česnekem.
Dobrou chuť!