Perníčky s čokoládovou polevou

PerníčkyJsou recepty, u kterých je mi na první pohled jasné, že je musím zrealizovat. Nejlépe hned. Takový záchvat. Tyhle perníčky byl přesně ten případ. A instinkt mě nezklamal, perníčky josu dobré, moc dobré, chutí se podobají těm mikulášským z dětství mého i mých dětí. Z těsta by se určitě daly udělat i malé koláčky, slepit marmeládou a polít čokoládou, to zkusím někdy příště. Recept pochází z inspirativního webu Poyane cuisine a tady je:

Na 24 perníčků (ve formě na minimuffiny)

125 g hladké mouky, špaldové nebo chlebové
100 g medu
50 g mléka
25 g másla
25 g třtinového cukru
1/2 vejce (asi 30 g)
1/2 kávové lžičky jedlé sody
špetka soli
1 kávová lžička perníkového koření
1/2 kávové lžičky skořice
1 polévková lžíce pomerančové marmelády (nebo meruňkové)

Na polevu:
70 g tmavé čokolády
30 g ztuženého tuku (Ceres například)

Troubu zahřejeme na 180°C, muffinové formičky lehounce vymažeme máslem.

PerníčkyZahřejeme v kastrůlku mléko, máslo, med a marmeládu. V jiné nádobě smícháme sypké přísady. Za stálého míchání přiléváme medovou směs, rozšlehané vajíčko a rozmícháme na hladké těsto.  Lžící plníme formičky, zhruba do poloviny, perníčky při pečení vyskočí. Pečeme asi 12 minut (mně stačilo deset). Po vychladnutí perníčky vyjmeme z formiček.

Čokoládu rozehřejeme s tukem, připravíme si mřížku a vidličkou napíchneme vždycky jeden perníček zespodu a jeho vrchní kulatou plochu namočíme do čokolády. Položíme na mřížku, vršek ozdobíme podle nálady a necháme v chladnu zaschnout. Perníčky, které hned nesníte (může se to stát!), přikryjte fólií a uchovávejte v lednici, krásně se rozleží a čokoládová poleva bude křupavá.

PerníčkyDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.