Po masitém svátečním hodování bychom si mohli dát něco lehčího, něco, co už trochu připomíná jaro a sluníčko. Pizza jednohubky. Komu se nebude chtít připravovat si vlastní těsto, s klidem může použít i těsto na pizzu kupované, chlazené, prodává se podobně jako listové těsto už v plackách, srolované s pečicím papírem. Rovněž oblohu si můžete vymyslet podle chuti a stavu zásob, kombinace pečené papriky, cukety a lilku s kozím sýrem je ale dokonalá.
Na těsto:
500 g mouky (půl hladká, půl polohrubá, ale jde i jen hladká)
1 polévková lžíce soli
3/4 kostky čerstvého droždí
cca 5 cl olivového oleje (leju ho tam od oka, takže může být i víc)
trochu teplé (ne horké) vody – asi 1,5 až 2 dcl, raději zkoušejte přidávat
Na obložení:
1 lilek
1 menší paprika
1 cuketa
konzerva sekaných rajčat – 400 g
bazalka, oregano, sůl, pepř
olivový olej
čerstvý kozí sýr
Do mísy dáme mouku, smíchanou se solí. Pokropíme olivovým olejem. V misce v troše teplé vody rozmícháme droždí, nalijeme na mouku a nejdříve vařečkou, potom rukou zpracujeme těsto. Nemusí se propracovávat moc dlouho, stačí, když začne tvořit nelepivou kouli. Posypeme ho moukou a necháme pod utěrkou vykynout.
Mezitím si připravíme zeleninu na oblohu. Lilek, papriku a cuketu nakrájíme na drobné kostičky a prudce orestujeme na pánvi na olivovém oleji. Osolíme, opepříme, přidáme natrhanou bazalku a oregano. Konzervu sekaných rajčat vyklopíme do kastrůlku, osolíme, opepříme, přidáme půl lžičky cukru a vydusíme s troškou olivového oleje do husta. Můžeme přidat i špetku chilli, kajenského pepře nebo harissy. Rozmícháme na pastu.
Troubu rozehřejeme na 210°C.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na několik částí, aby se nám s ním dobře pracovalo a vyválíme na placky o tloušťce asi půl centimetru. Vykrájíme kolečka (nebo necháme velká kola), potřeme rajčatovou pastou, poklademe orestovanou zeleninou a pečeme dozlatova, tedy asi 12 minut.
Kolečka (nebo kola) ještě horká posypeme rozdrobeným čerstvým kozím sýrem a ozdobíme rukolou. Dobrou chuť!
1 komentář
Něco vzdáleně podobného je italská pizza Montanara – jsou to malé smažené „koblížky“ ze stejného těsta, jako je klasická pizza, které jsou ozdobené až po usmažení. Každá pizza je tak na 4 – 5 kousnutí. Trochu se to podobá českému langoši.
https://www.jidlonacestach.cz/smazena-pizza-montanara/