Dnešním receptem budeme pokračovat v hezkých letních jídlech, po kterých nám v horku bude dobře a ne nevolno. S avokádem je u nás sice trochu potíž, ale s trochou štěstí najdeme to správné. Vyberte si zralé, ale ne přezrálé. Musí mít pevnou slupku, když ji zlehka zmáčknete, trochu vám pod prsty povolí. Lepší je koupit avokádo tvrdší a nechat si ho doma pár dní dojít, na okně nebo ve špajzu. Tak a už k receptu:
Plněné avokádo s citrónovou vůní
pro 4 strávníky jako předkrm nebo pro 2 jako večeře
2 avokáda, zralá tak akorát
1 červená paprika
10 cherry rajčat
1 raná cibulka i se zelenou natí
1 bílý jogurt
3 proužky citrónové kůry, skrojené škrabkou na brambory
1 kávová lžička citrónové šťávy
2 kávové lžičky hrubozrnné hořčice
pár lístků bazalky
sůl, pepř
olivový olej
Avokáda omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Vyjmeme pecku a každou půlku avokáda zespodu skrojíme, aby se nám na talířku neviklala. Dužinu trochu vydlabeme lžičkou, pokrájíme a dáme do misky. Papriku nakrájíme na droboučké kostičky, stejně tak cibulku a rajčátka. Přidáme k dužině avokáda, přidáme jemně posekanou kůru z citrónu, posekanou bazalku, jogurt, hořčici a citrónovou šťávu. Podle chuti osolíme a opepříme a směsí naplníme půlky avokád. Dáme dobře vychladit a před podáváním bohatě zakápneme olivovým olejem.