Pošírovaná bílá ryba na asijský způsob

Pošírovaná bílá rybaDnešní recept – pošírovaná bílá ryba na asijský způsob – byla víceméně improvizace, postavená na vzpomínce na recept z kanadského webu Ricardo Cuisine. Když pomineme prvotní nimrání s krájením zeleniny, je to recept velmi rychlý, voňavý a dobrý. Chce to použít rybu, která nemá moc výrazný rybí pach, dnes jsem měla tilápii, ale slyšela jsem, že i štika je dobrá. Mušle jsou v receptu jako bonus, přece jen je v našich krajích běžně doma nemíváme. Jako houby jsem chtěla použít šiitake, ale když jsem u našich vietnamských zelinářů uviděla krásné miniaturní hlívy (spíš hlívičky) královské, nemohla jsem odolat. Hlívu ústřičnou bych ale nezkoušela, myslím, že by se nestačila uvařit.

pro 4 strávníky

500 ml dobrého hovězího vývaru
2 polévkové lžíce sójové omáčky
asi 1/2 kávové lžičky sezamového oleje
2 velké hrsti hub (šiitake nebo hlíva královská)
4 velké hrsti plochého hrášku (lusky)
2 karotky
2 šalotky
1 stroužek česneku
čtvrtka bulvy fenyklu (nemusí být)
1/2 hlávky brokolice nebo 4 pak choy zelíčka
kousek čerstvého zázvoru, o velikosti asi vlašského ořechu
sůl, pepř
čerstvý koriandr
1 limetka

Pošírovaná bílá ryba4 filety bílé ryby (treska, tilápie)
20 mušlí slávek, vyčištěných, zavřených – jen, když je máme, nemusí být

Rybí filety opláchneme, osušíme, dáme na talíř a pokapeme šťávou z půlky limetky. Lehce posolíme, popepříme (nejlepší je
červený pepř) a necháme stranou.

Pošírovaná bílá rybaVšechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na podélné tenké proužky. U karotek to dobře jde za pomoci škrabky na brambory. Nejdřív si z celé mrkve škrabkou nastrouháme plátky, které potom snadno nakrájíme na proužky. Brokolici pokrájíme prostě na kousky a pak choy tak na osminky.

V hluboké pánvi nebo kastrolu přivedeme k varu vývar, sezamový olej a sójovou omáčku. Přidáme všechnu zeleninu a zázvor, navrch položíme mušle (pokud je budeme používat) a nakonec rybu i s limetkovou šťávou, ve které byla naložená. Přiklopíme poklicí a vaříme 6 minut.

Na talířích nebo v miskách posypeme čerstvým koriandrem a podáváme s kouskem limetky. Pošírovaná bílá rybaDobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.