Pošírované meruňky v medovém sirupu

Pošírované meruňky Po malé pauze se určitě zase vrátí teplé dny a bude se hodit chladný a osvěžující a barevný a prostě celkově senzační dezert. Pošírované meruňky v medovém sirupu. Použila jsem při přípravě citrónovou verbenu, protože ji mám moc ráda, dobře mi roste a s meruňkami mi přišla jako dobrý pár. Kdo má ale raději mátu, může použit klidně ji. Místo pražených mandlí můžeme použít třeba pražené lískové oříšky nebo pistácie. Tady je recept:

Pošírované meruňky v medovém sirupu

pro asi 6 strávníků

asi 600 g meruněk
500 ml vody
3 velké plné polévkové lžíce medu
4 snítky citrónové verbeny nebo máty
šťáva z půlky citrónu
2 proužky citrónové kůry
pár kapek vanilkové esence nebo vanilkový lusk
hrst opražených mandlových plátků
letní bobule a čerstvá máta nebo verbena na ozdobu

V kastrolu přivedeme k varu vodu s medem, vybranou bylinkou, citrónovou šťávou a kůrou a vanilkou. Mezitím si  očištěné meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Když je sirup svařený, stáhneme ho z ohně, vložíme do něj půlky meruněk, přiklopíme pokličkou a necháme meruňky v sirupu vychladnout. Vychladlé meruňky dáme nejméně na dvě hodiny vychladit do lednice. Podáváme meruňky přelité sirupem, posypané opraženými mandlemi a ozdobené čerstvými bylinkami a několika bobulkami ovoce, které máme po ruce. Pošírované meruňky

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

  • Eja napsal:

    Skvělé. Kdybych měla levandulový med, tak ten by mi tam pasoval,ale agávový byl taky dobrý. Do tohoto počasí excelentní dezert.

  • Petra napsal:

    Děkuji!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.