Pražma po provensálsku s minutkovou ratatouille

Pražma po provensálsku – jídlo typické pro jižní Francii.

Pro 4 strávníky potřebujeme:

4 menší dorády (pražmy) po asi 400 g
sůl, pepř, hořčičné semínko, chilli, fenykl
olivový olej
bylinky (tymián, bobkový list, saturejka, petrželka, rozmarýn)
citrón
cibule
rajčata
bílé víno, court bouillon nebo kuřecí vývar

Očištěné ryby osolíme, opepříme, ocitrónujeme.

Prazma po provensalsku

Pekáček vyložíme pečicím papírem,poolejujeme, poklademe cibulí nakrájenou na kolečka, rajčaty na kolečka, uložíme ryby, posypeme kořením, poklademe bylinkami, podlijeme trochou vína a vývaru a dáme péct na 30 – 40 minut při 180°C. V půlce pečení ryby obrátíme.

Minutková ratatouille

1 lilek
3 menší cukety
1 červená paprika
1 velké rajče bez zrníček
1 červená cibule
3 stroužky česneku
sůl, pepř, bylinky (tymián, saturejka, bazalka)
olivový olej
sklenka bílého vína

IMG_3567

Zeleninu omyjeme, nakrájíme na drobné kousky. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky. V hlubší pánvi rozpálíme olej a vsypeme lilek. Opékáme za stálého míchání, až se lilek začne zabarvovat, pak přilijeme trošku vína, osolíme, přidáme lístky tymiánu a petrželky. vydusíme a přendáme do jiné nádoby. Stejně pokračujeme s cuketou a paprikou. K paprice před přidáním vína přidáme cibuli a česnek, orestujeme a úplně nakonec jen na okamžik přihodíme rajče.

Všechno promícháme a přidáme čerstvou bazalku.

Podáváme jako přílohu k rybám, teplé, vlažné nebo studené.

IMG_3570

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.