Provensálská rajčatová polévka

Dnešní recept se bude hodit, až bude léto a budou zralá rajčata. Je to rajčatová polévka, ale úplně jiná, než na jakou jsme zvyklí. Běžná rajčatová polévka se dá uvařit kdykoliv, pokud máme po ruce plechovku konzervovaných rajčat, tahle ale ne. Čerstvá rajčata jsou v ní opravdu důležitá. A jako u každého receptu, který používá jen minimum přísad, i tady je třeba je pokud možno neošidit. Kupodivu jsem nedávno koupila rajčata, která měla chuť a konzistenci skutečných rajčat (zásobovač byl u dvanácti měsíčků???), takže jsme si tuhle úžasnou polévku dopřáli i v tuhle dobu. Tady je recept:

Provensálská rajčatová polévka

Provensálská  rajčatová polévka

8 velkých pěkně zralých rajčat
1 cibule
1 stroužek česneku
1,5 l zeleninového nebo drůbežího vývaru (nebo voda)
2 bobkové listy
1 snítka rozmarýnu
pár větviček tymiánu
olivový olej
sůl, pepř

Provensálská rajčatová polévka

Rajčata ponoříme na chvíli do vařící vody a oloupeme. Rozkrájíme na čtvrtky. Cibuli a česnek nakrájíme na tenké plátky. V hrnci rozehřejeme olivový olej a orestujeme cibuli a česnek. Po chvilce přidáme rajčata a bylinky, osolíme, opepříme a necháme asi 15 minut dusit. Občas zamícháme. Zalijeme vývarem a povaříme ještě asi dvacet minut. Pokud máte po ruce, můžete přidat i trochu rajské šťávy, ale není to nutné. Potom vyjmeme bylinky, rajčata v polévce rozšťoucháme šťouchadlem na brambory a podáváme se sýrovými toastíky, potřenými česnekem. Dobrou chuť!

Provensálská rajčatová polévka

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.