Puits d´amour aneb studnice lásky

Puits d´amourMnoží se mi reklamace, že už dlouho nebylo nic sladkého. Vynechám pro tentokrát svoje oblíbené hrušky (i když mám krásný recept! ale dobře, tak někdy příště) a napíšu jeden tradiční. Název téhle francouzské klasiky – puits d´amour – je v překladu něco jako studnice nebo prohlubeň  lásky. Má základ z listového těsta, který se naplní krémem podobným tomu na crème brulée, který je nakonec posypán cukrem a opálen. Puits d´amour má mnoho podob, může být i z odpalovaného těsta, někde se v něm objeví i marmeláda, ale my si tady předvedeme ten základní. Dá se udělat jeden velký moučník nebo několik menších,  záleží na vás, jak se vám to bude líbit. Je to moučník, který nikdy nikoho nezklame.

Tady je recept:

Puits d´amour – studnice lásky s vanilkou!

listové těsto, cca 500 g

Puits d´amourNa krém:
300 ml plnotučného mléka
100 ml šlehačky
1 vanilkový lusk
80 g cukru krupice
30 g škrobové moučky (Maizena, Gustin)
5 žloutků
20 g čerstvého másla

100 ml šlehačky

1 vejce na potření
třtinový cukr na posypání

Žloutky smícháme s cukrem, aniž bychom je zpěnili.

Škrob rozmícháme v troše studeného mléka. Potom vmícháme do zbytku mléka, přidáme 100 ml šlehačky a přivedeme k varu. Vařící mléko nalijeme praménkem  na směs žloutků s cukrem, smícháme, přidáme máslo, vanilkový lusk, ze kterého nožíkem vyšťáráme zrníčka a spolu s luskem je vmícháme do směsi, vrátíme na sporák a za stálého míchání krátce povaříme. Nalijeme do ploché mísy, překryjeme fólií tak, aby se dotýkala celého povrchu krému (neudělá se nám tak škraloup) a necháme vychladnout. Když je krém úplně vychladlý, prošleháme ho a lehce a opatrně vmícháme 100 ml ušlehané šlehačky. Necháme v lednici, dokud ho nebudeme potřebovat.Puits d´amour

Troubu rozehřejeme na 200°C.

Z těsta vykrojíme 2 kola o průměru 23 cm, těsto by mělo mít tloušťku asi 3mm. Jedno položíme na plech, vyložený papírem na pečení. Z druhého vyhrojíme uprostřed menší kolo o průměru 20 cm, abychom si vytvořili okraj pro naši studnici. Větší kolo po okraji navlhčíme vodou a přiložíme pečlivě vykrojený kruh. Vnitřní plochu propícháme vidličkou, všechno potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct na 18 – 20 minut.

Pokud budete dělat menší dortíčky, vykrojte kolečka o průměru 10 cm a na okraje z nich z poloviny vykrojte vnitřky o průměru 8 cm. Jinak je postup stejný, jen doba pečení je o něco kratší, doporučuji od 15 minuty hlídat.

Puits d´amourPo upečení necháme vychladnout, naplníme studeným krémem, povrch posypeme třtinovým cukrem a ožahneme horkovzdušnou pistolí, až se vytvoří karamelová krusta. Hned podáváme.

 

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.