Na záhoncích se ještě krčí poslední otužilci a mezi nimi jeden z nejhrdějších – keř šalvěje. Je to opravdu bojovnice, protože kolikrát vydrží celou zimu s použitelnými lístky, což velmi oceňuji. Tentokrát jsem ji maličko přistříhla a lístky použila na výrobu šalvějového másla pro ravioli s ricottou a špenátem. Je to recept jednoduchý, jak italské klasiky bývají. Dá se použít v menších porcích jako teplý předkrm, nebo ve větším množství jako hlavní chod. Nelekejte se délky popisu, není to nic těžkého! Navíc si ravioli můžeme připravit dopředu, v lednici, zakryté fólií, vydrží do druhého dne, kdy je čerstvě uvaříme. Tady je recept:
Ravioli s ricottou a špenátem v šalvějovém másle
Na těsto:
200 g polohrubé mouky
2 celá vejce
špetka soli
Na náplň:
200 – 250 g čerstvého špenátu
asi 200 g ricotty (běžný kelímek)
50 g strouhaného parmezánu
1 žloutek
muškátový oříšek
sůl, pepř
Na šalvějové máslo:
50 g másla, nejlépe slaného
15 lístků čerstvé šalvěje
sůl, pepř
čerstvě strouhaný parmezán
Připravíme si náplň. Opraný špenát povaříme asi tři minuty v osolené vodě, slijeme přes sítko a necháme vychladnout. Vymačkáme ze špenátu co nejvíc vody a pokrájíme ho nadrobno. V misce smícháme ricottu, žloutek, špenát a parmezán, přistrouhneme trochu muškátového oříšku, osolíme a opepříme podle chuti.
Mouku prosijeme na pracovní plochu, uprostřed uděláme důlek, do něj vyklepneme vejce a osolíme. Nejdřív vidličkou spojíme trochu mouky s vejci a potom rukama vypracujeme vláčné, trochu gumové těsto. Vyválíme z něj velký tenký obdélník. Tedy pokusíme se o obdélník. Musíme si těsto často podsypávat moukou, má tendenci se lepit, ale za chvilku přestane vzdorovat a docela ochotně se nechá vyválet tak na milimetr silnou placku. Obdélník si rozřízneme na dvě poloviny. Označíme si na jedné polovině těsta rádýlkem pravidelné čtverečky, podle toho, jak velké ravioli budeme chtít. Druhou polovinu odsuneme stranou. Do středu každého čtverečku dáme přiměřeně velkou dávku náplně. Druhou polovinu zase trochu rozválíme a přiklopíme ji na první polovinu. Kolem náplně vždycky těsto přitiskneme. Rádýlkem potom placku rozkrájíme na čtverce, z nichž každý má uprostřed špenátovou náplň. Ravioli naskládáme na pomoučené prkénko nebo talíř a uchováváme v chladnu, přikryté fólií až do doby přípravy.
Dáme si vařit vodu, jemně ji osolíme a když začne bublat, vhodíme do ní připravené těstoviny. Vaříme asi 5 minut, chce to vyzkoušet, někdo má raději víc al dente, někdo má raději měkčí kousky. Zatímco se ravioli vaří, rozehřejeme na pánvičce máslo, vhodíme do něj šalvějové lístky a zahříváme, až máslo získá oříškovou barvu. Zcezené ravioli vsypeme do šalvějového másla, přidáme kapku vody z vaření, prohodíme a hned podáváme s čerstvě strouhaným parmezánem. Skleničkou suchého bílého vína nic nezkazíte.
Pokud nám zbyde náplň, použijeme ji k výrobě šátečků nebo šneků z listového těsta, třeba.
Dobrou chuť!