Tak je tu ten další recept s vrstvami. Tentokrát se vrátíme do sladkého světa. Tedy spíš sladkokyselého. Rebarbora na nás právě teď vykukuje odevšad, tak se na ni bez váhání vrhněme. Sladkokyselá chuť ovocné náplně se krásně doplňuje se sladkým mandlovým krémem a šlehačka to celé neutralizuje (v tom nejlepším slova smyslu :). Tady je recept na rebarborový koláč s mandlovým krémem:
na těsto:
55 gr másla
45 gr cukru moučka
1 vejce
15 gr mletých mandlí
125 gr hladké mouky
špetka soli
na mandlový krém:
40 gr mletých mandlí
40 gr povoleného másla (ne rozpuštěného!)
1 vejce
40 gr cukru moučka
na rebarborovou vrstvu:
4 velké řapíky rebarbory
pár jahod nebo malin
asi 5 lžic hnědého cukru
20 g másla
vanilkové aróma
1 lžíce škrobové moučky (Gustin, Maizena,…)
asi 300 ml šlehačky
Všechny přísady na těsto rychle zpracujeme na hladké těsto. Hned ho vyválíme, dáme do formy (použila jsem obdélníkovou 35 x 10, ale můžete použít i kulatou o průměru cca 23 cm), propícháme vidličkou na několika místech a dáme aspoň na hodinu do lednice.

Na mandlový krém smícháme máslo s cukrem, mletými mandlemi a vejcem a necháme v chladnu.
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kousky a omyjeme. Do kastrůlku dáme máslo, přidáme rebarboru a jahody (nebo maliny), zasypeme cukrem a přikápneme vanilkové aroma. Dusíme na mírném ohni, dokud se rebarbora nerozpadne a směs hezky nezhoustne. Přidáme ještě škrobovou moučku, povaříme a dáme do misky.
Troubu zahřejeme na 180°C. Těsto ve formě přikryjeme alobalem, nasypeme na něj jako zátěž třeba suchý hrách nebo fazole a pečeme cca 15 minut. Po uplynutí této doby sundáme z těsta alobal se zátěží a pečeme ještě 5 minut. Potom na těsto natřeme mandlový krém a pečeme dalších 20 minut. Po upečení necháme korpus s mandlovým krémem vychladnout. Potřeme ho rebarborovým kompotem a dáme znovu chladit do lednice. Když je koláč úplně vychlazený, ušleháme smetanu a ozdobíme podle své fantazie. Popravdě řečeno, koláč je lepší druhý den, protože se krásně rozleží. Dobrou chuť!
