Vinaigrette de base
1 díl octa (balsamico například, ale i jiný, nějaký jemnější)
4 díly olivového oleje
sůl, pepř
Rozpustit sůl v octě, přidat pepř a pomalu přilévat olej, za stálého šlehání metličkou, až vznikne sympatická emulze. Do ní se dá podle chuti přidat i nějaká nakrájená bylinka, úplně nejlepší je bazalka, čerstvá, nebo maličko česneku.
Vinagrette a la moutarde
1 díl octa (jakýkoliv, nejlépe vinný, jerez, balsamico se moc nehodí)
nebo citrónové šťávy 1/2 dílu hořčiče (opět jakákoliv, dijonská, hrubozrnná, medová…)
4 díly oleje
sůl, pepř
Do misky ocet a sůl, pepř, rozšlehat, přidat hořčiči a pomalu přilévat olej, pořád šlehat metličkou, až vznikne pěkná hladká zálivka. Také se dá vylepšit troškou medu, česnekem, bylinkami.