Aloo Matar – indické brambory s hráškem

Původní pokrm je bez masa, jen brambory a hrášek, ale pro masožravce je možné dodat i masitou složku. Já jsem měla tentokrát zbytek jehněčího, nakrájeného na kostky, osolila jsem a opepřila a přidala do jídla spolu s brambory.

Pokud někdo doma má, může koření, které dál uvádím (kromě kurkumy), nahradit směsí Chaat masala.

Aloo Matar

4 velké brambory, nakrájené na kousky (mohou být i zbylé uvařené)
1 cibule
2 stroužky česneku
kousek čerstvého zázvoru (asi jako vlašský ořech – pokud nemáte, přidejte půl lžičky sušeného) 300 g zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený)
1 polévková lžíce rajčatové pasty
1 kávová lžička kurkumy
1 kávová lžička amchuru
1/2 kávové lžičky římského kmína
1/2 kávové lžičky mletého koriandru
1/2 kávové lžičky pískavice (možno vynechat)
špetka nebo větší špetka mletého chilli sůl, pepř zeleninový vývar pár lžic oleje

Cibuli nakrájíme na proužky, brambory na kostky, česnek a zázvor nadrobno.

V kastrolu rozehřejeme olej, orestujeme pomalu cibuli a česnek. Když cibule začne lehce růžovět, přidáme koření, za stálého míchání ho necháme rozvonět, přidáme brambory, zase zamícháme, přidáme zázvor a zalijeme vývarem, aby byly brambory potopené. Přidáme rajčatovou pastu, zamícháme a dusíme, dokud nejsou brambory měkké nebo aso dvacet minut. Přidáme hrášek a dusíme ještě asi deset minut.

Print Friendly, PDF & Email

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.