Calzone alžírské

na 2 obrovské calzone

Čerpáno ze zdroje zde 

Těsto:
500 g mouky (půl hladká, půl polohrubá, ale jde i jen hladká)
1 polévková lžíce soli
1 kostka čerstvého droždí
cca 5 cl olivového oleje (leju ho tam od oka, takže může být i víc) trochu teplé (ne horké) vody – asi 1,5 až 2 dcl, raději zkoušejte přidávat

Náplň:
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 papriky
4 velká rajčata, bez semínek (nebo 1 okapaná plechovka rajčat sterilovaných)
150 g salámu sujuk (sucuk, soudjouk, nebo jak se to různě píše – suchá blízkovýchodní uzenina z hovězího nebo jehněčího), nemáme-li, choriza nebo jiné pikantní suché uzeniny (nebo bez)
hrst posekaných bylinek na pizzu (rozmarýn, saturejka, tymián, oregano) 200 g směsi pikantních sýrů, pokrájených, rozdrobených nebo nastrouhaných (ideální pro zpracování zbytků z lednice)
1/2 kávové lžičky koření ras-el-hanout
sůl, pepř, olivový olej

Do mísy dáme mouku, smíchanou se solí. Pokropíme olivovým olejem. V misce v troše teplé vody rozmícháme droždí, nalijeme na mouku a nejdříve vařečkou, potom rukou zpracujeme těsto. Nemusí se propracovávat moc dlouho, stačí, když začne tvořit nelepivou kouli. Posypeme ho moukou a necháme pod utěrkou vykynout.

Mezitím si připravíme náplň – cibuli nakrájíme na proužky, česnek nadrobno. Papriky a rajčata na menší kousky. Uzeninu na proužky. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, orestujeme cibuli a česnek a koření, přidáme papriky a rajčata, bylinky, osolíme, opepříme, přilijeme půl skleničky vody a dusíme odkryté, dokud se tekutina neodpaří. Necháme zchladnout.

Troubu rozehřejeme na 210°C.

Když těsto vykyne, na pomoučeném vále ho rozdělíme na dva díly, každý vyválíme, na polovinu rozprostřeme náplň, posypeme sýrem, přeložíme, okraje pevně spojíme, přemístíme na plech, vyložený pečícím papírem. Placky propícháme vidličkou na několika místech a pečeme 35 minut.

Podáváme se zeleným salátem.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.