Velmi snadný a velmi dobrý chléb, ideální k paštikám nebo k nějaké hodně pikantní marmeládě nebo džemu.
Na 2 bagety
375 g hladké mouky (i celozrnné)
1 1/2 kávové lžičky soli
1/2 lžičky sušeného droždí
250 ml vody
50 ml mléka
1/2 kávové lžičky medu
200 g čerstvých fíků, nakrájených na kousky
30 g ořechů, podrcených na větší kousky
Mléko, vodu a med zahřejeme, jen aby byly vlažné. Rozpustíme v tekutině droždí a necháme 5 minut vzejít kvásek.
V míse smícháme mouku, sůl, uděláme uprostřed důlek a nalijeme tam kvásek. Mícháme jen tak dlouho, dokud nezískáme homogenní hmotu, neproprácováváme dlouho! Nakonec zapracujeme fíky a ořechy, jen krátce, těsto pomoučíme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 1/2 hodiny kynout.
Troubu předehřejeme na 230°C a na dno trouby dáme prázdný hluboký plech.
Když je těsto vykynuté, pomoučíme si pořádně vál, přemístíme tam těsto – pozor, je dost tekuté! – a aniž bychom ho dlouze propracovávali, uděláme z něj dva válce, které umístíme buď do formy na bagety nebo jednotlivě do forem třeba na srnčí hřbety. Vložíme do zahřáté trouby, na hluboký horký plech nalijeme vodu a pečeme cca 25 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je chléb upečený.