250 g cizrny, suché nebo z plechovky
2 malé červené cibule
několik lžic sekaných zelených bylinek (petrželka, pažitka, kerblík – stačí i jen petrželka)
šťáva z jednoho citrónu
7 lžic olivového oleje
sůl, hrubě mletý pepř
Suchou cizrnu přes noc namočíme ve vodě, druhý den opláchneme a uvaříme v osolené vodě doměkka – to trvá asi hodinu. Pokud použijeme plechovku, jen ji scedíme a propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Do misky dáme citrónovou šťávu, sůl, pepř a šleháme. Pak malým praménkem přidáváme olej, stále šleháme, trochu nám to zhoustne, to je dobře, přidáme cibuli, bylinky, trochu pomačkáme vařečkou, aby se šťáva z bylinek a cibule dostala do zálivky a nakonec vsypeme cizrnu. Zamícháme, případně dosolíme, dopepříme a necháme chvilku odpočinout. Pokud dáme salát do lednice, musíme ho před podáváním vyndat dříve a nechat při pokojové teplotě (tedy teplotě středoevropského pokoje) rozležet. Studený nemá tu správnou chuť. Je dobrý ke všemu, samotný, ke kuřecímu masu, ke studené jehněčí pečeni, k rostbífu, do zeleného salátu…