Daube z hovězího masa s plzeňským pivem

olivový olej nebo pár lžic sádla (záleží na chuti)
1,3 kg hovězího plecka bez kosti
7 středních mrkví
1 řapík celeru
1 cibule
rozmarýn čerstvý nebo sušený
1/2 lžičky cukru
2 bobkové listy
4 stroužky česneku
40 g slaného másla (nebo obyčejného, nemáme-li slané)
2 menší plechovky krájených rajčat
1 – 2 lžíce hladké mouky
1 l vývaru
0,5 l plzeňského piva
sůl, pepř
čerstvá petrželka
500 g malých cibulek, oloupaných

Nejdříve si připravíme vývar a svaříme ho s půl litrem piva. Troubu zahřejeme na 150°C.

Maso nakrájíme na velké kostky. 1 mrkev, řapík celeru a cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek nasekáme také nadrobno. Ve velkém litinovém kastrolu rozpálíme tuk a opečeme maso ze všech stran dohněda. Osolíme a opepříme. Vyjmeme z kastrolu, na jeho místo dáme nakrájenou zeleninu a opékáme zprudka za stálého míchání, tak, aby nám vzniklo co nejvíc dohněda vypečených přípeků (všechno připečené dává daube tu správnou chuť). Přidáme česnek a bobkové listy – smažíme, co to jde, ale nespálíme! Pak přidáme do kastrolu rajčata, osolíme opět, opepříme a restujeme, až se z rajčat odpaří všechna tekutina a začnou se chytat dna kastrolu. Potom do kastrolu dáme studené máslo a rozmícháme. Přisypeme mouku a sušíme asi jako odpalované těsto, minutu až dvě. Vrátíme do kastrolu maso, zalijeme pivním vývarem, rozmícháme a dáme do trouby na cca 4 hodiny. Vždy po hodině zkontrolujeme, zamícháme a případně dolijeme vývar.

Po uplynutí této doby přidáme do kastrolu zbylé mrkve, nakrájené na větší kousky, cibulky a rozmarýn. Dusíme ještě další hodinu. Ochutnáme, případně dosolíme a podáváme posypané čerstvou nasekanou petrželkou, s bagetou, pečenými brambory nebo opečenou polentou.

Cibulky se dají dobře oloupat, když je na minutu hodíme do vařící vody, scedíme a ochladíme studenou vodou. Nařízneme pak vždycky slupku a cibulku snadno vytlačíme.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.