Estragonová omáčka

Estragonova omacka  II Estragonova omacka

 

 

 

Estragonová omáčka č. 1 – pro trpělivé

pro 4 osoby

1/2 l suchého bílého vína
3 větvičky čerstvého estragonu nebo 20 g sušeného
+ několik snítek čerstvého estragonu na dokončení 1 dcl vývaru
15 g studeného másla, nakrájeného na malé kousky
sůl, pepř podle chuti

Víno zahřejeme k varu, přidáme 3 větvičky estragonu nebo 20 g sušeného, stáhneme z ohně a necháme louhovat čtvrt hodiny pod pokličkou.

Vrátíme na oheň a necháme zredukovat nejméně na polovinu, pak přidáme vývar. Opět necháme zredukovat, zbýt nám musí jen velmi malé množství husté sirupovité tekutiny, rozmixujeme, přecedíme a mimo oheň vešleháme malé kousky studeného másla. Nepřidáváme je všechny najednou, šleháme metličkou, až je omáčka lesklá a hustá. Nakonec přidáme nasekaný čerstvý estragon, osolíme, opepříme, kápneme citrónovou šťávu podle chuti a je to :- ).

Je dobrá ke všemu, k rybám, kuřeti, steakům, i k obyčejným vejcím natvrdo.

U tohoto receptu je redukování zdlouhavé, ale nezbytné pro dobrý výsledek. Když nebudete redukovati dost dlouho, vznikne na konci spíše polévka, neříkám, že s kousky vařeného chřestu není dobrá :- ), ale omáčka to není…

Estragonová omáčka č. 2 – pro středně vytrvalé

325 g creme fraiche
85 g studeného másla
1-2 šalotky (75 g)
2 dcl bílého vína
8 snítků estragonu, nebo více podle chuti
sůl, pepř

Jemně nasekáme šalotky a spolu s nasekanýmným estragonem je dáme vařit do bílého vína, dokud se víno téměř neodpaří. Přidáme smetanu (nebo cucinu!) a vaříme dále ještě 15 minut na slabém plamínku.

Stáhneme z ohně a po malých dávkách vešleháme studené máslo. Osolíme, opepříme. Můžeme přefiltrovat, nemusíme, můžeme nakonec vmíchat žloutek, nebo pár čerstvých lístků estragonu.

Estragonová omáčka č. 3 pro nedočkavé

1 žloutek
lžička hořčice sůl pepř arašídový olej čerstvý estragon podle chuti

Ze žloutku, hořčice, soli, pepře ušleháme hladkou hmotu, přiléváme olej a šleháme, až vznikne majonéza, nasekaný estragon přidáme až nakonec.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.