400 g fíků
1 velká červená cibule
špetka chilli 1 stroužek česneku
10 lístků bazalky (nebo podobné množství koriandru)
50 g hnědého cukru
30 g octa ze cidru (nebo dobrého vinného octa, na barvě nezáleží)
sůl, pepř
Fíky umyjeme a nakrájíme na osminky. Cibuli nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme nadrobno. Všechno umístíme do rendlíku s chilli, nasekanou bazalkou, cukrem a octem. Zalijeme 2 dcl vody, osolíme, opepříme a vaříme na slabém plameni asi 20 minut. Často mícháme.
Horké chutney nalijeme do skleniček, uzavřeme a po vychladnutí skladujeme v ledničce (prý až několik týdnů, ale nevím…)
Hodí se ke studeným masovým nářezům, tvrdým výrazným sýrům nebo naopak k čertsvému kozímu sýru, k raclette.
2 komentáře
Moc hezké !
Diky, midlo :-).