pro 6 osob
30 minut 3-4 hodiny
1,2 kg hovězí plece (já použila i kližku)
1 kg sladké mrkve
1 velká palička česneku (nebo dvě menší)
proužek pomerančové kůry
2,5 dcl pomerančové šťávy (čerstvě vymačkané)
4 lžíce arašídového oleje
1 kostka hovězího bujónu
1 velký svazek čertvého tymiánu
1 svazek estragonu (pokud jsme v sezóně, kdy není čerstvý estragon, dá se vynechat,
ale přijdeme tím o velkou část požitku :- ) )
4 lžíce kmínu
50 g másla
sůl, pepř
Bujón rozpustíme ve 4 dcl horké vody. Karotku oloupeme a nakrájíme na větší špalíky. Maso opláchneme, necháme vcelku (kližku jsem rozkrojila) a posypeme ze všech stran kmínem.
V těžkém kastrolu rozehřejeme olej, opečeme maso ze všech stran, přidáme pomerančovou šťávu. Necháme zredukovat na polovinu a přidáme karotku, tymián, neoloupanou palici česneku, rozkrojenou napůl, pomerančovou kůru, případně zbylý kmín. Přilejeme vývar, osolíme, opepříme, přiklopíme poklicí a pomalu dusíme za občasného otáčení 3 – 4 hodiny.
Mezitím si nasekáme estragon (pokud máme) a smícháme ho se změklým máslem. Před podáváním maso a karotky přendáme na servírovací mísu, kastrol sejmeme z ohně, zašleháme do omáčky rychle estragonové máslo a polijeme maso na míse. Zbylou omáčku podáváme zvlášť.