Hráškové pyré s mátou a krém z bílého chřestu

Hraskove pyre chrestovy krem

Pro 6 osob

1 kg bílého chřestu
300 g mladého hrášku (použila jsem mražený, ale čerstvý bude o moc lepší)
2,5 dcl smetany
10 lístků čerstvé máty
sůl pepř

Nejdřív připravíme krém – chřest omyjeme, oloupeme a slupky uschováme. Chřest nakrájíme na kousky.

Slupky dáme do kastrolu, zalijeme vodou, jen tak, aby byly ponořené, osolíme a vaříme 10 minut. Scedíme, vývar si ponecháme a slupky vyhodíme. Vývar vrátíme do kastrolu, přidáme smetanu, osolíme, opepříme a přidáme chřest. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut. Pak rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je tekutiny moc, je lepší si jí trochu před mixováním odlít a případně krém raději naředit. Ochutnáme, dosolíme, dopepříme, já jsem přidala ještě trochu citrónové šťávy.

Dáme vychladit.

Hrášek povaříme asi 5 minut v osolené vodě, scedíme (trochu vývaru si zase necháme), do hrášku přidáme mátu, drobně posekanou a opět rozmixujeme. Je-li potřeba, naředíme trochou vývaru.

Do šesti skleniček dáme nejdřív vrstvu hráškového pyré, potom chřestový krém, ozdobíme lístky máty a necháme dobře vychladit. Podáváme s proužky opečené bagety.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.