pro 4 osoby
1 kuře nebo 4 králičí stehna
kousek zázvoru, cca jako vlašský ořech ve slupce
3 stroužky česneku
1 cibule
1 citrón
2 mladé cibulky i s natí
2 bobkové listy
tymián – obyčejný i citrónový, velký svazek
1 dcl bílého vína
2 dcl vývaru
sůl, pepř – i pár kuliček červeného
olivový olej, máslo
Kuře rozpůlíme, osolíme, opepříme. Opečeme na oleji v kastrolu, vyjmeme, orestujeme cibuli, nasekaný česnek, bobkový list a zázvor, vrátíme kuře, přidáme víno, odpaříme, zalijeme vývarem, přidáme citrón, nakrájený na plátky, mladou cibuli a dusíme v troubě hodinu při 180°C. Přendáme na sporák, necháme omáčku zhoustnout, vyndáme kuře, omáčku propasírujeme, zjemníme máslem. Porce kuřete lehce opečeme pod grilem, aby mělo kůrčičku a podáváme s opečenými brambory, bylinkovou rýží, nebo provensálským tianem a omáčkou zvlášť.