Květákový krém s modrým sýrem (Velouté blanc-bleu)

Tahle polévka není pro každého – je totiž výrazně aromatická, takže slabší povahy se mohou s odporem odvracet. My odvážní milovníci silných sýrů a květáku si ale pochutnáme!

1 menší květák
150 g roquefortu nebo gorgonzoly (Nivu jsem nezkoušela, ale
možná by šla také použít – polévka by potom nemusela „vonět“ tak moc)
1 dcl smetany
sůl, pepř

Krem kvetak roquefort II

Květák očistíme, opereme a rozebereme na růžičky. Dáme vařit do 1 l osolené vody na cca 20 minut.

Poté květák rozmixujeme s dvěma až třemi lžícemi vývaru, smetanou, sýrem, pokrájeným na kousky a pepřem, až získáme hladký hustý krém. Ochutnáme, případně dosolíme. Nesolte dopředu, sýr bývá slaný dost.

Rozdělíme horký krém do misek nebo na talíře, pokapeme dobrým olejem a ozdobíme pár kousky sýra. Podáváme samotné, nebo s opečeným toastem.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.