Kořeněné květákové pyré – zaalouk z květáku

Zaalouk je marocký většinou lilkový kaviár, hrubé pyré, doplněné různým kořením, někdy zredukovanou rajčatovou omáčkou. V tomhle receptu je lilek nahrazen květákem, ale existují varianty s dýní, mrkví, cuketou… Všechno záleží na vaší chuti. Jako předkrm, součást mezze nebo příloha ke grilovanému masu ideální, jí se teplý i studený.

500 g květáku
4 polévkové lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce rajčatové passaty (lépe podušených rajčat) – nemusí být
malý kousek nasekaného nakládaného citrónu (nebo nastrouhaná kůra z půlky čerstvého)
1 kávová lžička sladké papriky
větší špetka římského kmína
hrst nasekané petrželky
hrst nasekaného koriandru
sůl, pepř

Květák rozebereme na růžičky, osolíme a uvaříme v páře doměkka. Na hlubokém talíři ho rozmačkáme vidličkou.

V pánvi na mírném ohni orestujeme česnek na oleji, jen lehce, přidáme koření, pokrájený citrón nebo kůru, chviličku restujeme, pak přidáme rozmačkaný květák, rajčata (nebo ne), petrželku a koriandr, osolíme, opepříme a dusíme 15 minut. Hotový zaalouk zdobíme petželkou a kapkou olivového oleje.

Dobrou chuť!

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.