1 balení listového těsta
1 svazek zeleného chřestu
8 maličkých plátků uzeného lososa (postačí 50 g)
6 vajec
50 ml smetany
1 šalotka
pár hoblinek z pecorina nebo parmezánu, cca 3 na jednu loďku máslo sůl, pepř, muškátový oříšek pár kapek lanýžového olivového oleje
Z listového těsta vyválíme plát cca 30 x 40 cm, rozkrájíme ho na 8 stejných dílů, kterými vyložíme formy na lodičky – použijeme papír na pečení na vyložení forem, abychom pak paštičky lépe vyndali. Těsto propícháme vidličkou a potřeme vajíčkem, rozšlehaným s lžící teplé vody.
Troubu zahřejeme na 200°C. Paštičky pečeme cca 20 mnut.
Z chřestu odlámeme tvrdé spodní části stonku (schováme na využití v jiném receptu), zbytek oloupeme, odkrájíme hlavičky a vše vaříme v páře 10 minut.
Vejce rozšleháme v misce se solí a pepřem. Šalotku nakrájíme nadrobno, polovinu chřestu (ne hlavičky, ty přijdou nahoru na loďky!) také, orestujeme na másle, zalijeme vejci, přidáme smetanu, strouhneme muškátový oříšek a zvolna mícháme, až získáme hustá míchaná vejce.
Lodičky z listového těsta naplníme vaječnou směsí, ozdobíme plátkem lososa, hlavičkami chřestu a plátkem lososa. zakápneme lanýžovým olejem. Podáváme s malým salátem z polníčku a rajčete s citrónovou šťávou.
Dobrou chuť!