Makdous – plněné lilečky

1 kg opravdu malých lilků

Náplň:

2 velké červené papriky, nakrájené na úplně drobné kousky
1 kávová lžička harissy (nebo jiné pálivé pasty)
12 stroužků česneku, nasekaných najemno (ne rozmačkaných!)
1 1/2 polévkové lžíce soli
120 g hrubě drcených vlašských ořechů

Suroviny na náplň smícháme v misce, překryjeme fólií a uložíme do lednice.

Lilečky omyjeme, vložíme je do vroucí vody a necháme vařit asi 7 až 10 minut. Poté je dáme do cedníku, opláchneme studenou vodou a uřízneme jim konečky. Seříznutou plochu posolíme a necháme je hodinu odpočinout.

Znovu osolíme a srovnáme je na mísu, kterou nakloníme (aby z lilků vyteklo co nejvíce vody) a necháme tak přes noc.

Ráno každý lilek nařízneme podélně, naplníme připravenou směsí a zavážeme, aby se neotvíral. Naplněné lilky narovnáme do sklenice, každou vrstvu posolíme. Sklenici přikryjeme gázou nebo plátnem a necháme tak 24 hodin. Druhý den sklenici zavřeme, překlopíme dnem vzhůru a necháme zase 24 hodin. Třetí den slijeme tekutinu, zalijeme olivovým olejem a necháme tři dny rozležet. Pak umístíme do lednice.

Uf. Pracné. Ale dobré.

Makdous prvni denMakdous druhy den

 

 

 

 

Makdous po tydnuMakdous hotovo

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.