Pro 4 osoby
1 větší vepřová panenka
Na marinádu:
120 g pomerančové marmelády
šťáva a kůra ze dvou malých pomerančů
kousek čerstvého zázvoru, cca 6 cm, oloupaný, nastrouhaný
2 polévkové lžíce sójové omáčky
1,5 polévkové lžíce vinného octa
2 polévkové lžíce dijonské hořčice
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 kávová lžička soli
čerstvě mletý pepř, podle chuti
sklenka bílého vína (nemusí být)
Věci na marinádu smícháme v míse a vložíme očištěnou panenku. Necháme marinovat nejméně 30 minut, otáčíme a poléváme marinádou.
Panenku vyndáme, osušíme a opečeme zprudka v kastrolu na oleji ze všech stran. Zalijeme většinou marinády, můžeme přidat trochu bílého vína a dusíme 40 minut. Hlídáme a mícháme, rádo se připaluje. Maso vyjmeme, přikryjeme alobalem, přidáme do kastrolu zbytek marinády a
necháme zredukovat do sirupovité konzistence. Zase dobře hlídáme.
Maso nakrájíme na plátky, na talíři přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovými pusinkami, opečenými brambory, bramborovou kaší nebo opečenou polentou.