Paštika z kuřecích jater na způsob foie gras

600 g kuřecích jater
300 g másla demi-sel (nebo obyčejného másla se lžičkou soli)¨
3 šalotky
1 dcl červeného portského
1 lžíce koňaku (dala jsem calvados)
sůl, pepř

rosol na pokrytí hotové paštiky – ze sáčku nebo z vývaru nebo sádlo nebo přepuštěné máslo
Pastika a la foie gras

Játra očistíme, pokud jsou velká, rozkrojíme napůl. Nakrájíme najemno šalotky.

Rozpustíme oříšek másla na pánvi, přidáme šalotky a pomalu orestujeme doměkka, ne ale do zabarvení šalotky. Přidáme játra a prudce opékáme (pozor na oči a vůbec, hrozně to prská) 5 minut. Snížíme plamen, osolíme, opepříme, přidáme portské víno a za stálého míchání vaříme, až je omáčka hustá jako sirup. Necháme úplně vychladnout.

Obsah pánve přendáme do mixéru se zbylým mírně změklým máslem a mixujeme, dokud nezískáme hladkou vláčnou hmotu. Ke konci mixování přidáme koňak. Můžeme ještě trochu vyšlehat šlehačem.

Ověříme chuť, případně dosolíme a dáme do velké formy na paštiku nebo do několika menších. Povrch lehce posypeme čerstvě mletým pepřem, černým, nebo červeným.

Rosol připravíme buď podle návodu na sáčku (to jsem udělala já, připravila jsem ho ze zbytku kuřecího vývaru v kombinaci s portským vínem) nebo pokročilejší použijí rosol vlastní. Místo rosolu poslouží i rozpuštěné sádlo, kachní, husí nebo i vepřové, případně přepuštěné máslo.

Necháme v lednici nejméně 24 hodin, podáváme s čerstvým pečivem.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.