Pražma Bercy

Podle knihy Les classiques de Camille (Camille Le Foll)

pro 6 osob

ryby o hmotnosti cca 1,5 kg, jedna velká, nebo více menších, vykuchané, očištěné 4 šalotky
asi 5 dcl suchého bílého vína 125 g másla
1 lžíce hladké mouky
petrželka, hodně, lepší je plochá, ale dělala jsem z nouze i s kudrnkou a šlo to sůl, pepř, citrón

přidala jsem ještě pár koleček fenyklu a červený pepř

Troubu předehřejeme na 190°C.

Ryby ze všech stran pokame citrónovou šťávou, osolíme, opepříme.

Vymažeme vhodnou zapékací nádobu (aby se nám tam pohodlně vešly ryby) máslem. Šalotky a petrželku nakrájíme najemno, dáme do nádoby,já přidala fenykl a pár kuliček červeného pepře, na ně položíme ryby. Rozpustíme 50 g másla a nalijeme na ryby. Přilijeme bílé víno tak, aby ryby byly ponořené do třetiny své výšky. Pečeme cca 30 minut. Máte-li menší ryby, pečte kratší dobu.

Po půl hodině vyndáme z trouby, ryby vyjmeme a zredukujeme v kastrůlku trochu šťávu po pečení. Mouku se zbytkem másla promícháme a přidáme do zredukované šťávy. Promícháme, vrátíme ryby do pekáče, přelijeme omáčkou a chvilku grilujeme, aby lehce zhnědly.

Pokud nemáte pražmu, myslím, že tímhle způsobem se dá udělat jakákoli ryba s pevným masem, třeba pstruh. Je třeba jen upravit poměr surovin a  zkrátit dobu pečení.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.