Římský salát se slaninou, paprikovým krémem a žlutým vejcem

Krásně barevný předkrm.

Rimsky salat zlute vejce

Na 8 skleniček

4 vejce
2 lžíce kurkumy
150 g slaniny, nakrájené na krátké nudličky
1 mladý římský salát
1 velká červená paprika
1,5 dcl mléka
1 dcl smetany
2 polévkové lžíce balsamikového octa (světlý je tentokát lepší, salát pak líp vypadá)
sůl, pepř, olivový olej, citrónová šťáva

Skořápku vajec omyjeme, propíchneme špendlíkem nahoře i dole, vejce se nám potom budou lépe loupat. Vložíme je do malého kastrůlku do vroucí osolené vody a vaříme 7 minut. Poté vyndáme, vodu nevylijeme, ale rozmícháme v ní kurkumu. Vejce oloupeme, vrátíme do vody s kořením a necháme je v ní vychladnout. Občas je obrátíme, aby se hezky obarvila.

Mezitím papriky nakrájíme na velké kusy a v kastrůlku zalijeme smetanou a mlékem, osolíme, opepříme a vaříme, dokud není paprika měkká. Rozmixujeme, dochutíme případně citrónovou šťávou a necháme vychladnout.

Salát si nakrájíme na jemné kratší nudličky. Slaninu opečeme na pánvi dokřupava, sesypeme na papírovou utěrku a na pánev nalijeme balsamikový ocet. Necháme trošku odpařit, přidáme lžíci olivového oleje a až zálivka trochu zchladne, zalijeme nudličky salátu a promícháme. Přidáme slaninu, promícháme.

Do skleniček vrstvíme paprikový krém, salát se slaninou a navrch posadíme půlku pěkně rozkrojeného žlutého vejce.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.