Vitello tonnato

Vitello tonnato (z telecího) nebo Porco tonnato (z vepřového)

recept je asi pro 4 osoby

650 g vepřové nebo telecí pečeně bez kosti
250 g tuňáka v plechovce, lépe ve vlastní šťávě, než v oleji, ale ani ten nevadí
kousek pórku, mrkve, jedna cibule se zapíchnutým hřebíčkem čerstvý tymián, petržel bobkový list, asi dva kostka nebo dvě bujónu, jakéhokoliv, zeleninový, masox, slepičí

Omáčka:
1 žloutek
1 lžička dijonské hořčiče
15 cl olivového oleje
2 lžíce kaparů (to jsou ty malé zelené věci ve slaneém nálevu
v malých skleničkách vedle oliv a nakládaného česneku :-) kousek parmezánu 1 lžíce citrónové šťávy
sůl, pepř
Vitello tonato
Maso svažte, jak se Vám to povede, jen aby drželo hezký tvar. Do hrnce dejte asi 3 litry vody, zeleninu (když nebudete mít všechnu, nevadí), kostku nebo raději dvě bujónu a bylinky.

Až se začne vařit, dejte tam maso, nechte vařit, jen tak lehounce, hodinu, pak vypněte a nechte vychladnout aspoň šest hodin ve vývaru, nejlépe přes noc. Po vychladnutí ho vyndejte, odeberte si 1,5 dcl vývaru pro omáčku.

Rozmixujte si tuňáka. V misce ušlehejte žloutek, hořčiči, sůl a pepř, pomaličku přilévejte olej až se začne vytvářet skoro majonéza. Přidejte tuňáka, citrónovou šťávu a nakonec 1,5 dcl vývaru, čímž získáte pěkně akorát tekutou omáčku.

Maso nakrájet na tenké plátečky, rozložit na talíř, polít omáčkou, posypat kapary a parmezánem a podávat s bagetou, zeleným salátem nebo lehkým bramborovým salátem (brambory, cibule, bylinky, olej, ocet, sůl, pepř).

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.