Zelenina pečená s za´atarem s česnekovou omáčkou

Za’atar je blízkovýchodní směs koření, jejímž základem je tymián, yzop, oregáno, semínka sezamu a sumac, receptů s různými poměry a s různými dalšími přísadami jsou stovky. Většinou dostanete chléb, namočený do olivového oleje, nebo natřený labneh, posypaný za´atarem, za´atar se sype téměř na všechno. V tomto receptu je použit v poněkud neobvyklé podobě, a to na teplo.

Zelenina zaatar II

Mrkev
Brambory
Sladké brambory
Cuketa
2 stroužky česneku, nasekané nadrobno
Sůl, pepř, olivový olej, za´atar

Omáčka:
1 žloutek
2 stroužky česneku
sůl, pepř (dala jsem červený)
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 lžíce kysané smetany

Troubu předehřejeme na 180°C.

Zelenina zaatar

Mrkev, brambory a sladké brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme podélně na přibližně stejné dlouhé a silné kusy. Dáme je na hlubší plech, pokapeme olejem, opepříme a hustě posypeme zaatarem. Promícháme, aby se zelenina dobře obalila kořením, posypeme nasekaným česnekem a pečeme, dokud není zelenina měkká.

Mezitím si nakrájíme cuketu na stejné podlouhlé kousky a opečeme ji na pánvi. Přidáme k zelenině až na konci pečení, aby nebyla příliš rozměklá.

Na omáčku rozšleháme žloutek se solí a rozmačkaným česnekem, pomalu přilejeme olej a nakonec vmícháme kysanou smetanu a pepř.

Print Friendly, PDF & Email

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.