Pro čtvercovou formu o straně 24 cm. Nemajíc čtvercovou, použila jsem kulatou o průměru 25 cm. Recept je podle Nigelly Lawson, ale trochu upravený (méně cukru, méně másla, méně smetany…).
125 g jemně slaného másla (nebo normální máslo a pěkná špetka soli)
300 g třtinového sirupu (použila jsem Lyle´s Golden Syrup – prodává Tesco, hned vedle hnědé omáčky)
150 g hnědého třtinového cukru
2 dcl piva Guinness (opět neměla, nalila jsem tam černého Kozla)
1,5 dcl smetany (dala jsem mléko)
2 vejce
3 rovné kávové lžičky perníkového koření
350 g polohrubé mouky
2 rovné kávové lžičky jedlé sody
1/2 sáčku prášku do pečiva
Troubu předehřejeme na 170°C.
Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, uložíme do chladna.
Do kastrolu dáme máslo, Golden Syrup, cukr a pivo. Opatrně zahříváme, až se všechno spojí v jednolitou tekutinu.
Mouku prosijeme s práškem, kořením a sodou. Vejce rozmícháme v mléce.
V míse smícháme rozpuštěnou směs a mouku, dobře promícháme, přidáme vejce, zase promícháme – je to nějak moc tekuté, ale neznepokojujeme se – nalijeme do formy a pečeme 45 minut. Po uplynutí doby píchneme do perníku špejlí, vytáhneme-li suchou, je perník upečen.
Dobré je nechat ho někde v chladnu do druhého dne uležet, nejlépe zavřený v plechovce nebo i plastové krabici. Dobrou chuť!