Jemný a hladký koláč, i pro mne, která banány zrovna nemá v lásce, bylo spojení karamelu, vanilky a banánů překvapivě dobré.
Těsto:
230 g hladké mouky
125 g másla studeného
20 g cukr moučka
2 žloutky
pár kapel vanilkového aromatu
špetka soli
pár lžic studené vody
Vypracujeme rychle hladké těsto, vyválíme do koláčové formy, propícháme a necháme 30 minut odpočinout v chladnu.
Troubu zahřejeme na 180°C, těsto překryjeme alobalem, zatížíme suchými fazolemi, hrachem atp. a pečeme cca 20 minut. Necháme vychladnout.
Krém:
500 ml mléka
3 žloutky (z bílků uděláme jiný moučník :-) )
100 g cukru krupice
lžička vanilky
35 g Maizena nebo Gustin
30 g másla
3-4 banány
2 – 3 lžíce karamelové omáčky ze slaného másla
ušlehaná smetana
Omáčka (bude jí víc, ale dá se uchovávat několik dní):
100 g cukru
30 g slaného másla (nebo másla a špetky soli)
1 dcl smetany
Z cukru uděláme v kastrůlku pěkný karamel, zastavíme var lžící studené vody – pozor, prská!, odstavíme, vmícháme máslo na kousky pokrájené, nakonec smetanu, promícháme a ještě chvilku povaříme. Používáme zchladlé.
Mléko zahříváme s vanilkou až skoro k varu. Mezitím ušleháme žloutky s cukrem, přidáme maizenu, přiléváme pomalu horké mléko a stále mícháme. Pak směs vrátíme do kastrůlku a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Do mírně zchladlého vmícháme máslo.
Na korpus rozložíme banány, nakrájené na kolečka, polijeme karamelovou omáčkou a pokryjeme krémem. necháme úplně vychladnout a nakonec koláč potřeme ušlehanou smetanou a ozdobíme lehounce karamelovou omáčkou a pár kolečky banánu.