Čokoládové sušenky black & white – choco crinkles

Podle Stephanie Jaworski, joyofbaking.com

Z uvedeného množství vyrobíme asi 30 sušenek.

225 g čokolády 7O%
56 g másla
100 g cukru krupice
2 celá vejce
210 g mouky (použila jsem půl polohrubou, půl hladkou)
špetka soli 1 rovná kávová lžička prášku do pečiva
1 vanilkový cukr nebo lžička mleté vanilky

moučkový cukr na obalení sušenek – asi 100 g

Čokoládu nalámeme na kousky a spolu s máslem ji rozpustíme na hladkou hmotu (dobře to jde v mikrovlnce, na nejnižší výkon, po minutách, vždycky dobře promíchat). Dáme stranou.

V jiné misce šleháme cukr s vejci tak dlouho, až vznikne hustá lesklá pěna a po metličkách zůstává pěkná stopa. Přidáme vanilkový cukr a čokoládovou hmotu. Promícháme a přisypeme mouku, předem prosátou s práškem do pečiva a špetkou soli. Zamícháme, ale ne nijak dlouze, jen aby se mouka spojila s vajíčky a čokoládou. Přikryjeme misku fólií a necháme v lednici hodinu odpočinout.

Troubu zahřejeme na 170°C, plechy vyložíme papírem na pečení. Do misky si připravíme moučkový cukr. Z vychlazeného těsta vytváříme kuličky o velikosti pigpongového míčku a každou kuličku kompletně obalíme v moučkovém cukru. Naskládáme je na plechy tak, aby mezi sebou měly asi 4 – 5 cm mezeru.

Choco crinkles peceni

Pečeme 10-15 minut, dokud povrch nepopraská. Pokud se nám podaří ubránit je, necháme vychladnout.

Takhle to bylo v receptu, ale já jsem dělala kuličky o něco menší, v cukru jsem je obalila nadvakrát a pekla při 170° pouhých devět minut. Byly tak akorát, zvenku křupavé, uvnitř vláčné .

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

7 komentářů

  • Eja napsal:

    Psala jsem koment na Labu. Příště se nebudu bát použít Orange 70% bez přidání normální bez příchuti. Další várku ještě doladím, ve formičkách to chce ještě víc obalit v cukru a péct na vyšší teplotu kratší dobu a nechat chvilku dojít před vyklopením. Počkám pár dní, aspoň vyzkouším co se bude dít se sušenkami při rozležení. 70% s chilli ??? možná kousek k té pomerančové?

  • Eja napsal:

    Pro upřesnění – J.D.Gross Ecuador 70% Orange – dnes s kandovanou kúrou, ještě je verze jen s pomerančem.

  • Petra napsal:

    Co se se sušenkami bude dít po pár dnech rozležení ti nemůžu říct, protože u nás nikdy tak dlouho nevydržely. Čokoláda s pomerančem by asi byla dobrá, možná by se dala přidat skořice. Ale já je má ráda takhle jednoduše. Používám 65% tmavou čokoládu Callebaut, myslím Madagascar. Sušenky budou ale dobré i s českou čokoládou na vaření, jen jinak.

  • Eja napsal:

    Sušenky s českou čokoládou na vaření bych vůbec nezkoušela. I u „Velmi čokoládového dortu“ jsem zjistila, že není čoko jako čoko, hořké Figaro je o třídu lepší než hořký Orion. V lednici čeká další várka, tentokrát 70% Ecuador bez příchuti, a tentokrát žádné formičky, ale koulovaté kuličky.

  • Petra napsal:

    Jasně, ve formičkách to nejsou žádný crinkles, jsou potom moc uhlazený :-). Pošli fotku!

  • Eja napsal:

    Tak hlásím, že experimentovat se nemá. Ty přesně podle receptu – tedy 70% Ecuador bez příchuti a kouličky jsou lepší. Ale k té první várce – nechala jsem jich pár – pokud ztvrdnou, a ony do cca 5 dnů ztvrdnou, tak už nikdy nezměknou. Balkon, jablko, klasické triky – kdepak. Ale do nějakého triflíku…koupilA jsem dnes mučenky…mám s nimi zatím neujasněné plány…rozdrtit a dát jako mezivrstvy…hm…Krásné Vánoce Ti přeji.

  • Petra napsal:

    Ony to nejsou sušenky typu našeho vánočního cukroví, spíš upéct a hned jíst, asi. Tvé plány s mučenkou se mi zamlouvají :- ). Hezké Vánoce i vám všem!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.