Jednoduchý a skvělý dezert pro jarní menu.
na 5 porcí
4 průměrné stonky rebarbory
oříšek másla
1 polévková lžíce hnědého cukru
trochu nastrouhané kůry z limetky nebo citrónu
asi 300 g jahod
na crumble:
40 g hnědého cukru
40 g polohrubé mouky
60 g mletých mandlí
40 g másla
Připravíme si kompot z rebarbory. Omyjeme stonky, oloupeme a nakrájíme na drobné špalíky. V kastrůlku rozpustíme oříšek másla, přidáme rebarboru a asi minutu restujeme. Přidáme cukr a necháme vařit ještě asi 2 minuty. Stáhneme z ohně a přidáme citrónovou kůru.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Na crumble smícháme všechny ingredience v míse, promneme rychle mezi prsty, až vznikne trochu vlhčí drobenka.
Do zapékacích mističek dáme pokrájené jahody, na ně lžíci rebarborového kompotu a hustě posypeme drobenkou. Pečeme cca 15 minut.
Podáváme vlažné nebo úplně vychladlé, pocukrované trochou moučkového cukru.