Fouace je tradiční, původně velikonoční, francouzská brioška, na kterou existuje velké množství receptů, lišících se podle regionů. Je
to moučník zvláštní, moc dobrý a v době domácích pekáren ne už vražedně pracný.
Podle knihy Pâtisseries maison od Florence Edelmann
Na dvě menší nebo jednu větší briošku
500 g mouky (směs hladké a polohrubé zhruba 3: 7)
20 g droždí
100G másla
150 ml mléka
3 střední vejce
125 g cukru
špetka soli 2 polévkové lžíce vody z pomerančových květů (pokud nemáte, nedáte, nebude to už fouace, ale bude to taky dobré – bude to nejspíš mazanec)
nastrouhaná kůra z celého omytého citrónu
Všechny přísady necháme dosáhnout pokojové teploty.
V míse smícháme přesátou mouku, sůl a cukr. Uděláme uprostřed důlek, dáme do něj vejce, droždí rozmíchané s trochou mléka a vodu z pomerančových květů. Mícháme a přidáváme pomalu zbylé mléko, až získáme těsto, které tvoří kouli a přestává se chytat stěn mísy. Je pořád dost řídké, ale to je v pořádku, nelekejte se. Pokud se i nadále chytá stěn, což se může stát, z důvodu vlastností použité mouky, poprášíme několikrát moukou, ale důležité je těsto zpracovávat dostatečně dlouho, 20 až 30 minut. Přidáme potom změklé máslo a dále zpracováváme, dokud se máslo úplně nevstřebá. Zpracováváme ještě nějakou dobu, abychom do těsta dostali co nejvíc vzduchu. Těsto se stává pevnějším a pevnějším.
CELOU TUTO ETAPU MŮŽE PROVÉST DOMÁCÍ PEKÁRNA NEBO ROBOT, pod naším dohledem.
Těsto (před fází kynutí vyndáme z pekárny) přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat přes noc na chráněném místě (v některých receptech uvádějí v lednici, ale to se mi nezdálo).
Další den těsto přendáme na pomoučený vál, pomoučíme si i ruce a zpracováváme těsto znovu, překládáme ho přes sebe, můžeme přidat rozinky nebo jiné suché plody (citronát, datle, mandle…). Pokud chceme dělat dvě menší briošky, rozdělíme těsto na poloviny, vyválíme z nich válce a vytvoříme kruhy, které položíme na plech, vyložený papírem na pečení. Aby se nám udržel otvor uprostřed, dáme do něj pomoučenou skleničku nebo kulaté tvořítko. Necháme zakryté kynout další hodinu.
Troubu rozehřejeme na 160-175°C, briošky potřeme žloutkem, rozmíchaným ve lžíci teplé vody, posypeme perlovým cukrem (pokud máme) a pečeme cca 25 – 30 minut. V některých receptech se po upečení brioška potře rozšlehaným bílkem, ovoněným pomerančovou vodou (nesmí být asi v tom případě posypaná perlovým cukrem). Doporučuji udělat jednu větší briošku, je uvnitř vláčnější, než dvě malé.