6 jablek, oloupaných, nakrájených na čtvrtky
50 g másla
50 g cukru
skořice
Těsto:
200 g cukru
160 g hl. nebo polohrubé mouky
3 vejce
1 dcl mléka nebo smetany
110 g másla
50 g rozinek
50 g plátků mandlí
Sirup:
50 g cukru
3 lžíce vody
5 cl calvadosu nebo rumu
Troubu vyhřejeme na 210°C.
Jablka dáme do pekáčku s cukrem, máslem a skořicí a pečeme za občasného obracení 20 minut.
Kulatou formu (26 cm) vymažeme máslem, vysypeme plátky mandlí, vyložíme předpečenými jablky. Vejce šleháme s cukrem, přidáme mléko a rozpuštěné máslo. Po chvíli přidáme mouku a rozinky. Těsto nalijeme na jablka a pečeme cca 30 minut.
Koláč vyklopíme na talíř, 50 g cukru svaříme s vodou na sirup, odstavíme z ohně a vmícháme calvados. Sirupem potřeme povrch koláče a necháme vychladnout.
7 komentářů
Dobry vecer. Opravdu je to bez prasku do peciva?nedala jsem.ho tam.
Ano, je to opravdu bez prášku. Jen se musí vejce s cukrem ušlehat do pořádné pěny a ostatní přísady přidávat opatrně. Je to hodně starý recept, přepíšu ho pečlivěji a přidám pořádnou fotku. Každopádně děkuji za důvěru, doufám, že se koláč podařil. Je to můj oblíbený.
Uzasny byl
Uzasny byl
Jejda, vůbec jsem si nevšimla komentáře. To mám velkou radost, že se povedl a že chutnal! Díky za zprávu.
dotaz. je to opravdu cele vejve? neni to jrn zloutek? kdyz jsem to delala driv mam pocit,ze tam byl jen zloutek. diky
Ano, celá vejce :-).