Košíčky s citrónovým krémem a jahodami

16 košíčků z křehkého těsta
16 jahod
2 citróny
2 vejce
50 – 60 g cukru
30 g maizeny
přidala jsem ještě 2 velké lžíce mascarpone, ale nemusí bý, jen je krém jemnější

Kosicky s citr kremem VI

Z citrónů vymačkáme šťávu, smícháme ji s cukrem, maizenou, přidáme rozšlehaná vejce a za stálého mícháni metličkou velmi zvolna zahříváme, až vznikne hustý krém. Necháme vychladit a pak případně vmícháme mascarpone.

Krémem naplníme košíčky, ozdobíme jahodami, nakrájenými na plátky, nebo rozpůlenými, případně rozdrcenými pistáciemi, pocukrujeme a necháme v chladnu chvíli rozležet.

Print Friendly, PDF & Email

4 komentáře

  • Eja napsal:

    Krém je úžasný, sice jsem ho ještě nikdy nepoužila na plnění košíčků, ale jinak je stálicí. Trocha mascarpone si myslím je žádoucí. Přidávám ještě trochu najemno nastrouhané citronové kúry. Trocha jahod, najemno nasekaná máta, cukrářský piškot místo lžičky…nebe v ústech.

  • Petra napsal:

    Díky za komentář. Krém je univerzální, dá se použít i do rolády nebo do palačinek.

  • Eja napsal:

    Prosím, poraď. Potřebuji různé minidezerty na malou oslavu. Tyhle minikošíčky určitě. Ale – logistický problém :-). Potřebuji je večer naplnit a ke konsumaci budou další den odpoledne. Budou v chladu. Napadá mne – košíčky vytřít želatinou, nechat ztuhnout a naplnit? Nebo vydrží naplněné nerozmáčené?

  • Petra napsal:

    Hezký večer, Ejo. Vůbec se neboj, naplněné košíčky se v lednici do druhého dne jenom krásně rozleží. Ovoce bych ale dávala až v den, kdy se budou konzumovat, aby nepustilo šťávu. Ne, že by to nebylo dobré, ale není to hezké :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.