16 košíčků z křehkého těsta
16 jahod
2 citróny
2 vejce
50 – 60 g cukru
30 g maizeny
přidala jsem ještě 2 velké lžíce mascarpone, ale nemusí bý, jen je krém jemnější
Z citrónů vymačkáme šťávu, smícháme ji s cukrem, maizenou, přidáme rozšlehaná vejce a za stálého mícháni metličkou velmi zvolna zahříváme, až vznikne hustý krém. Necháme vychladit a pak případně vmícháme mascarpone.
Krémem naplníme košíčky, ozdobíme jahodami, nakrájenými na plátky, nebo rozpůlenými, případně rozdrcenými pistáciemi, pocukrujeme a necháme v chladnu chvíli rozležet.
4 komentáře
Krém je úžasný, sice jsem ho ještě nikdy nepoužila na plnění košíčků, ale jinak je stálicí. Trocha mascarpone si myslím je žádoucí. Přidávám ještě trochu najemno nastrouhané citronové kúry. Trocha jahod, najemno nasekaná máta, cukrářský piškot místo lžičky…nebe v ústech.
Díky za komentář. Krém je univerzální, dá se použít i do rolády nebo do palačinek.
Prosím, poraď. Potřebuji různé minidezerty na malou oslavu. Tyhle minikošíčky určitě. Ale – logistický problém :-). Potřebuji je večer naplnit a ke konsumaci budou další den odpoledne. Budou v chladu. Napadá mne – košíčky vytřít želatinou, nechat ztuhnout a naplnit? Nebo vydrží naplněné nerozmáčené?
Hezký večer, Ejo. Vůbec se neboj, naplněné košíčky se v lednici do druhého dne jenom krásně rozleží. Ovoce bych ale dávala až v den, kdy se budou konzumovat, aby nepustilo šťávu. Ne, že by to nebylo dobré, ale není to hezké :-).